България

Кмета: Дълго време ще стоим на това ниво, ако не се променят доста неща

Бившият национален селекционер Ивайло Петев коментира пред БНТ решението си да напусне държавния тим и да застане начело на Динамо Загреб. Той изказа своето мнение и виждане за бъдещето на родния футбол:

 

Какво може да накара един млад специалист, какъвто сте Вие и който иска да се развива, да влезе в "храма на обречените" - тоест в националния отбор?

- Аз съм доволен от това, че бях почти две години треньор на националния отбор. Все пак идва момент, в който трябва да вземеш решение в правилната посока. Мисля, че съм избрал правилната.

Мнозина Ви критикуват, че не беше правилният момент.

- Изключително много негативизъм се натрупва върху националния отбор. До голяма степен може би е основателно, но за мен в по-голяма степен не е. Ние нямаме футболисти или имаме един или двама, които играят в Топ 10 на първенствата в Европа. И искаме да постигнем нещо голямо? Искам го с цялото си сърце, но трябва да видим реалностите какви са. И на базата на това нещо да критикуваме и да искаме. Да видим какво има в нашето първенство, в чужбина и на базата на това да търсим нещо по-голямо като класиране. Жалкото е, че ако не се променят доста неща и излезе ново поколение, ще стоим на това ниво още дълго време.

Как приеха футболните шефове в България това ваше решение? Имаше ли обидени?

- До голяма степен, визирам президента на Българския футболен съюз - г-н Борислав Михайлов, той не беше съгласен. Но аз му благодаря, че ме разбра. Имаше хора, които целенасочено ме атакуваха, но аз не мога да отговарям за думите на когото и да било.

Съжалявате ли за нещо, което не сте направили в националния отбор?

- Не мога да съжалявам. Може би щях да постъпя по същия начин. Може би щях да дам шанс, колкото и да е тежката ситуацията, на младите футболисти.

Кое повлия върху решението точно в този момент да си тръгнете?

- До голяма степен това, което се случи в Япония - просто не беше нормално. След като идваш от победа над Португалия, който стана Европейски шампион, побеждаваш и Македония, трябваше да бъдем на едно ниво над тези два мача. Това беше моето виждаше и заради това останаха същите футболисти. Получи се нещо, което не пожелавам на нито един мой колега. Относно негативизма - свикнал съм с това нещо, знам, че е целенасочено, но всяко нещо си има граници. И когато виждаш, че минусите са повече от плюсовете, трябва да търсиш нещо ново.

 

 

 

Football24.bg използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече в нашата Политика относно бисквитките. Вижте подробности. OK