efbet Лига Водещи новини Всички новини

Васил Божков: Не търся пари от Левски, да бяха мислили навремето

Още преди съм казвал, че няма да търся пари от Левски. Това обяви в интервю за “Капитал” бившият собственик на “сините” Васил Божков, който се намира в Дубай.

Клубът дължи около 15 млн. лв. на фирми на Божков. От тях 8 млн. лв. са по заем за строежа на новата трибуна, а 7 млн. лв. са кредит към друга от компаниите му.

В публичното пространство се лансира версията, че санкционирането на бизнесмена по “Магнитски” е главна причина за провала в преговорите за придобиване на Левски от страна на “Юнайтед Груп” чрез дъщерното й дружество Sport Republic.

Самият Божков отрече да е преговарял за продажба на дълга си. “Още преди съм казвал, че няма да търся пари от ПФК Левски. Не съм участвал в преговори със Sport Republic. Ако НАП е търсила нещо от Левски от името на запорираните дружества, то това не идва от мен. Тези, които най-много плачат в момента, трябваше да мислят повече навремето”, обяви бившият собственик и намекна, че държавата, а не той, си търси парите.

Левски има огромни задължения и към НАП – над 11 млн. лв. Малко след провала на сделката дойде обявяването от ръководството на клуба за “споразумение” с приходната агенция), според което от сметките на Левски, които са запорирани, 30% от всички приходи ще отиват при данъчните. Според НАП обаче такова споразумение няма. Дълговете към приходната агенция са към 11 млн. лв.

„Издаденото през 2019 г. разрешение за разсрочване на публичните задължения на клуба не е в сила, тъй като не са изпълнени условията по същото, а именно – формирани са нови задължения и не са внесени изцяло дължимите вноски съгласно утвърдения погасителен план. Към момента ПФК “Левски” АД няма действащо разрешение за разсрочване/отсрочване на публичните му задължения. Сметките на ПФК “Левски” АД са запорирани от НАП, като постъпващите суми се разпределят за погасяване на задълженията му. Проведени са няколко срещи с ръководството на клуба, на които са обсъдени възможностите на дружеството да заплати дълга си“, отговориха от НАП на въпрос на „Капитал“.

Свързани новини

Сираков: Когато казваш истината на привържениците, е много лесно!

Наско Сираков: Който има разногласия с мен, си тръгва!

Петрис: Мечтая да играя в Шампионската лига с Левски

Коментирай

Този сайт използва бисквитки. Ако желаете да прочете повече и да промените своите настройки вижте повече Приемам Прочети повече

P