Последни новини
Делио Роси счупи рекорда по загуби за чужденец

Делио Роси продължава да бъде много далеч от целите, за които дойде в Левски. Нито някакъв трофей се вижда в обозримото бъдеще, нито играта има дори минимални наченки за подобрение.

 

И ако позитивните неща и рекордите са непосилни за Делио Роси, то по пътя към антирекордите той се справя далеч по-добре. След като загуби за трети път поред в първенството, италианецът стана първият чужденец, под чието ръководство Левски записва 5 загуби в рамките на едно първенство. Преди да се издъни от ЦСКА-София, Берое и Ботев – Роси загуби през есента от Лудогорец в Разград и пак от Ботев (Пд).

 

До момента няма нито един чужденец, водил „сините“ в елита, който да е допускал повече поражения от Роси. Досега търпението към специалистите, идвали на „Герена“ от чужбина, се е изчерпвало максимум при четвъртата загуба. До толкова са стигали само Рудолф Витлачил през сезон 1965/66 и Ратко Достанич през есента на 2009-та. Чешкият специалист обаче си тръгва, след като с четирите загуби за 30 кръга стига до второто място – позиция, за която Делио Роси и неговият отбор в момента не могат и да мечтаят. Ратко Достанич пък бе търпян до октомври 2009-а година, като за осем кръга загуби четири пъти. Но дори и при него Левски играеше далеч по-силно отсега и някои от пораженията и равенствата, дойдоха след голям малшанс.

 

Парадоксално е, че доста от треньорите са си тръгвали или са били уволнявани без загуба. Унгарецът Шомлай е отпратен през 1949 година след дубъл и без загуба за първенството и за Купата. Рюдигер Абрамчик пък бе уволнен през пролетта на 2002-а само с победи и две равенства. Ремитата бяха в тежки гостувания -срещу ЦСКА на „Армията“ (2:2) и Марек в Дупница (1:1). Без поражение си тръгна и Люпко Петрович през ееента на 2001-ва след четвъртия кръг, и през есента на 2016-а след десетия. През 2000-та пък Владимир Федотов едва бе дочакан да направи един „хикс“ срещу Черноморец в Бургас, за да му бъде бит шута.

 

На фона на всички тези случаи комфортът, на който се радва Делио Роси, наистина е огромен. Нито един от изброените, а и от всички останали, които са водили отбора едва ли щеше да бъде търпян при толкова негативни резултати.

 

„Меридиан мач“

%d блогъра харесват това: