Последни новини
Делио Роси счупи рекорда по загуби за чужденец

Делио Роси продължава да бъде много далеч от целите, за които дойде в Левски. Нито някакъв трофей се вижда в обозримото бъдеще, нито играта има дори минимални наченки за подобрение.

 

И ако позитивните неща и рекордите са непосилни за Делио Роси, то по пътя към антирекордите той се справя далеч по-добре. След като загуби за трети път поред в първенството, италианецът стана първият чужденец, под чието ръководство Левски записва 5 загуби в рамките на едно първенство. Преди да се издъни от ЦСКА-София, Берое и Ботев – Роси загуби през есента от Лудогорец в Разград и пак от Ботев (Пд).

 

До момента няма нито един чужденец, водил „сините“ в елита, който да е допускал повече поражения от Роси. Досега търпението към специалистите, идвали на „Герена“ от чужбина, се е изчерпвало максимум при четвъртата загуба. До толкова са стигали само Рудолф Витлачил през сезон 1965/66 и Ратко Достанич през есента на 2009-та. Чешкият специалист обаче си тръгва, след като с четирите загуби за 30 кръга стига до второто място – позиция, за която Делио Роси и неговият отбор в момента не могат и да мечтаят. Ратко Достанич пък бе търпян до октомври 2009-а година, като за осем кръга загуби четири пъти. Но дори и при него Левски играеше далеч по-силно отсега и някои от пораженията и равенствата, дойдоха след голям малшанс.

 

Парадоксално е, че доста от треньорите са си тръгвали или са били уволнявани без загуба. Унгарецът Шомлай е отпратен през 1949 година след дубъл и без загуба за първенството и за Купата. Рюдигер Абрамчик пък бе уволнен през пролетта на 2002-а само с победи и две равенства. Ремитата бяха в тежки гостувания -срещу ЦСКА на „Армията“ (2:2) и Марек в Дупница (1:1). Без поражение си тръгна и Люпко Петрович през ееента на 2001-ва след четвъртия кръг, и през есента на 2016-а след десетия. През 2000-та пък Владимир Федотов едва бе дочакан да направи един „хикс“ срещу Черноморец в Бургас, за да му бъде бит шута.

 

На фона на всички тези случаи комфортът, на който се радва Делио Роси, наистина е огромен. Нито един от изброените, а и от всички останали, които са водили отбора едва ли щеше да бъде търпян при толкова негативни резултати.

 

„Меридиан мач“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *