Последни новини
Защо за Ботев може, а за другите не? Етър, Дунав и останалите борещи се също заслужават справедливо съдийство

Преди броени дни Ботев (Пловдив) вдигна във въздуха родния футбол, след като отборът бе ощетен много сериозно от рефера Станислав Ставров по време на ½-финалния мач-реванш срещу Купата на България срещу Славия. При това съвсем заслужено!

Отбор с такива традиции не заслужава да се свири по този некадърен начин в толкова важен мач и то в турнир, в който има да защитава трофей. Не само Ботев обаче не заслужава, но не заслужават и други отбори да ги режат по такъв начин.

Големият въпрос тук е защо със смяната на ръководството на съдиите и назначаването на Йордан Сталев ситуацията си остава същата и съдийството ни е на същото дередже?

Един добър пример за отбор, който почти перманентно е ощетяван заради съдийските грешки, е новакът в елита Етър (Велико Търново). Отборът в момента се бори за своето оцеляване и ще играе решителни мачове за това, но дали тази битка не е породена и от множеството съдийски грешки в ущърб на отбора от началото на сезона.

Големият проблем в родния футбол е, че за едни отбори се взимат мерки, когато са ощетявани от съдиите, а за други – не.

Истината е, че трябва да се мери с еднакъв аршин и каквото е за Левски, Лудогорец и ЦСКА, това трябва да бъде и за Етър, Дунав, Пирин и останалите отбори.

Както се казва, някой трябва да защитава и по-малките тимове в елита, защото без тях не може, макар в случая да става въпрос за отбор с много големи традиции.

Важните битки за оцеляване в Първа лига започват и отбори като Пирин, Дунав, Етър и Витоша заслужават това, което ще се решава между тях, да се решава на терена, а не съдиите да правят безумни грешки и да влияят на крайния резултат.

Освен това от съдийската комисия нямат право да правят компромиси за по-големите отбори и да наказват съдии и прочие, а за малките отбори понякога грешките да бъдат подминавани.

За да имаме един наистина честен шампионат трябва да се действа еднакво с всички отбори. Не за едни да може, а за други да не може.

Защо ли? Защото никой не е по-голям от футбола! Ако обезкуражим отборите в по-долната част на класирането, тогава някак си се губи цялата романтика от играта, а това не трябва да се случва.

Калоян Ангелов, Football24.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *