Последни новини
Николай Тодоров: В Нефтохимик се работи за дългосрочни цели

Изпълнителният директор на Нефтохимик Николай Тодоров сподели пред клубния сайт плановете за развитие на клуба. Той очерта целите пред първия отбор и пред детско-юношеската школа. Вижте какво каза:

Г-н Тодоров, как започва годината за Нефтохимик?

Годината започва спокойно. Мъжкият отбор вече се подготвя за новия полусезон. Виждам много амбиция в треньорския щаб, виждам я и във футболистите. Ние сме оптимисти и въпреки, че никой не се заблуждава, че ще се спасим, сме мотивирани, защото работим с дългосрочна стратегия. Стараем се да подбираме такива момчета, на които може да се разчита за дълъг период, които ще играят за имената си и за името на Нефтохимик.

Относно школата, там също всичко върви добре. Поддържаме професионално ниво, което ще запазим. Не пестим време, средства и усилия за школата, защото бъдещето на децата ни е най-важно.

Какво е финансовото състояние на дружеството?

В момента, благодарение на средствата по солидарните плащания от УЕФА, успяхме да погасим голяма част от натрупалите се задължения от участието ни в  Първа лига. Щастлив съм, че вече нямаме задължения към държавата.  За неплатени осигуровки от март месец 2017 г се бяха натрупали задължения в огромен размер и сега, след като ги погасихме, ни падна един голям товар. За съжаление, сумата не достигна да покрием всички стари задължения. Благодаря на бившите футболисти на клуба за търпението и разбирането. Продължаваме да търсим средства, за да може, заедно с текущите разходи, да погасяваме и тези задължения. Наложили сме си стриктна финансова дисциплина. Въпреки, че до известна степен постигнахме някаква стабилност финансовите затруднения все още са на дневен ред и сме ограничили бюджета до минимум. Спонсорите ни спазват поетите си ангажименти и се надявам от страна на собствениците да се предприемат действия за подобряване на финансовото състояние.

Какви постъпления се очакват?

Очакваме постъпления по спонсорските договори, които имаме с  Мастерхаус и Екоинженеринг. Управителят на Екоинжинеринг Анелия Златкова скоро ще стане част от Съвета на директорите, в което аз виждам само позитиви за клуба. Тя показа, че е човек, който има с какво да помогне на Нефтохимик – със средства, идеи, контакти и т.н. Радвам се, че успяхме да я привлечем за каузата Нефтохимик и че стана част от колектива. Очакваме средства и от по-малки договори за реклама и дарения. Надяваме се, че Община Бургас ще изпълни финансовия ангажимент, който пое за 2018 г.

Първият отбор се подготвя за втория полусезон. Какви са очакванията Ви?

Очаквам по-успешни игри и повече победи.  Смея да твърдя, че повишаваме качеството на отбора с новите попълнения, които дойдоха. Това са Ферди Мюмюнов, Цветомир Цонков и Стойко Иванов. Радвам се, че Цветан Филипов и Даниел Стоянов, след като напуснаха отбора в края на миналия полусезон, сега решиха да се върнат и да подкрепят Нефтохимик.  В момента имаме четирима футболиста на проби. Пак казвам, че не искаме отборът да е боксова круша. Това, че сме приели съдбата си на изпадащ отбор в никакъв случай не означава, че сме спрели да работим и чакаме да изпаднем, за да започнем отначало през новия сезон. Напротив, работата ни е двойна, защото критериите ни се повишават, а условията ни стават все по-трудни. Но аз съм горд, като виждам амбицията и желанието на треньорския екип. Да, ще изпаднем в по-долна дивизия. Това е така, защото не можем да си позволим по- качествени условия за професионален футбол. Но всеки, който защитава зелената фланелка, трябва да го прави от сърце, за отбора. Това трябва да е стимулът му.

Какви са вижданията Ви за бъдещето на отбора?

Много се надявам през втория полусезон да объркаме сметките на останалите отбори, но основната ни цел е да изградим колектив. Трудно ни е със селекцията, защото стремежът ни е да съберем такъв отбор, който през тази година да не бъде боксова круша в професионалния футбол, а догодина в Трета лига да бъде лидер и да е готов за връщане при професионалистите.

Стараем се условията и организацията да са на добро ниво. Но всичко, което правим е заради феновете, заради гражданите на Бургас. А в момента не им предоставяме място, където да гледат футбол. Всичко, за което говорихме до момента – бюджети, селекция… всичко се обезсмисля щом нямаме стадион, на който да играем. Няма да се уморя да го повтарям. Това трябва да е фокусът ни и когато се случи всичко останало ще се нареди и футболът в Бургас ще се върне на нивото, на което заслужава да бъде.

Феновете на Нефтохимик в момента се борят за каузата Бургас да има собствен стадион.

Да, и всеки футболен клуб в града трябва да ги подкрепи. Те доказват, че когато има гражданска воля и активната позиция, свързана с чиста кауза, всичко е осъществимо. Надявам се тази кампания да бъде подкрепена от целия град, за да може, в съвсем скоро време, да започне реализирането на този проект. Диалогът в тази посока е напреднал, вече има предложени терени, ще се възложи и проучване. Радвам се, че този проблем се осъзна от обществото, защото той е основата причина за ниското ниво на футбола в града в момента. Вярвам, че скоро бургаският футбол ще има дом.

А как се развива школата?

В школата работим усилено, за да създаваме качествени футболисти. Като погледна няколко години назад виждам огромния напредък, който постигнахме с школата и смея да твърдя, че я превърнахме в една елитна академия. Факт е, че Нефтохимик е предпочитаният клуб за младите футболисти, което се вижда и числеността на нашата школа. Екипът, който създадохме, е също толкова амбициран да постига успехи. Тази година направихме някои структурни промени, с цел нашите деца да получават най-добрата подготовка. В детско-юношеския футбол проблемът с материалната база е също толкова наболял. Ние влагаме усилията си около идеята за подобряване на материалната база. В момента се ремонтира терена в спортен център „Изгрев“, което ще бъде голям напредък в тази посока. След ремонта, имаме планове да вложим средства на клуба за други дейности по модернизирането на базата в ‚Изгрев“. Имаме много планове и проекти, свързани с подобряването на тренировъчната база в целия град, които обсъждаме с Община Бургас и с потенциални инвеститори. Виждам, че има развитие и че обществените нагласи в тази насока са в наша полза, затова знам, че нещата ще се случат така, както е най-добре за развитието на децата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *