25/07/2024
efbet ЛигаВодещи новиниВсички новини

Стипич тренира ЦСКА за игра „гегенпресен“

Стипич тренира ЦСКА за игра „гегенпресен“, Football24.bg

Тренировъчният лагер на ЦСКА в Банско приключи. След като в понеделник постигнаха класическа победа над Берое, а във вторник имаха почивен ден, който оползотвориха с развлечения в увеселителен парк, най-интензивните дни от седмицата на червените бяха сряда и четвъртък, в които имаха общо три сериозни занимания. Първата тренировка беше кръгова и основно насочена към физическата подготовка на футболистите. Най-интересно беше следобедното занимание в сряда, което бе тактическо. Още на загрявката Стипич се обърна към мъзпитаниците си: „Днес по време на упражнения ще бъда по-агресивен от обикновено ще крещя гневно, ще давам напътствия. Това няма да се насочено лично към никого от вас, просто е част от стила, който искам да играем – гегенпрес. Трябва да сте агресивни, нахакани и затова аз ще бъда такъв отстрани“.

За баща на един от най-актуалните стилове в момент – гегенпресен, се смята Ралф Рангник, като той стъпва на основата на футбола на друг революционер – Пеп Гуардиола. В основата е стремежът на поне трима футболисти моментално да атакуват и да се опитат да възвърнат владението на топката, когато тя бъде загубена. По този начин противниковият състезател, в когото е кълбото, бива поставен под напрежение и е принуден да вземе прибързани решения, с които често греши или поне не се оставя да се развие добре планирана контраатака или нападение. Контраатака на контраатаката или контрапреса, както я описват някои анализатори. От изключително значение за нея са дисциплината, издържливостта, физическата подготовка и себеотдайността на футболистите. Друга характерна черта на гегенпресен е спонтанното увеличаване на динамиката/темпото в последната третина от терена, както и тотално убиване на това темпо, когато топката е в твоята половина.

Тренировката на Стипич включваше няколко упражнения за моментално връщане на притежанието на топката, след като то бъде загубено, както и за максимално бързо наказване на грешката на противника. Както вече писахме, хърватинът ще опита да наложи доста офанзивен стил в ЦСКА, базиран на високата динамика, високата преса и високото изнасяне на крайните защитници при владение на топката.

В последната си тренировка в Банско пък армейците загряха с игра на джитбол за тонус, след това преминаха през квадрати, за да се стигне до естеството на заниманието – поведението при статични положиения в дефанзивен план. От упражняването стана ясно, че червените ще се защитават зоново и няма да разчитат на персонално покритие при стандартни ситуации за другия отбор. Стипич отдели време и специално внимание за да обясни на футболистите от всеки пост къде трябва да бъдат позиционирани при изпълнение на корнер или свободен удар от съперника. Хърватинът задържа допълнително офанзивните халфове на тима – Линдсет, Скаршем, Хайнц, Шопов, Чорбаджийски, както и вратарите, защото за тях имаше упражнения за бърза реакция и завършване с едно докосване. С красиви изпълнения се отчетоха Хайнц и Шопов, а добри намеси направиха новото попълнения Дюлгеров и Евтимов. Бусато не взе участие в тренировката заради болежки в кръста.

По този начин приключиха тренировките на ЦСКА в Банско, а последните настройки по поведението на отбора Томислав Стипич ще прави на базата в Панчарево. Хърватинът на няколко пъти призна, че е доволен от постигнатия прогрес, който досега личи и от резултатите в контролите.

„Тема спорт“

Коментирай

Този сайт използва бисквитки. Ако желаете да прочете повече и да промените своите настройки вижте повече Приемам Прочети повече

P