Последни новини
Стоичков: Никога няма да простя на Киню, че уби мечтата на българския народ през 1994

Легендата на българския футбол Христо Стоичков се върна назад във времето и си припомни славния за България Мондиал в САЩ през 1994.

 

Камата заяви, че още не може да прости на главния рефер на полуфинала с Италия – Жоел Киню, който не дава две дузпи на националните ни и те отпадат от турнира.

 

„Дали съм мислил, че мога да стана голмайстор на Мондиала в САЩ? Не. Просто имахме голямото желание да постигнем първа победа за България на световно първенство. Това ни беше фиксидея. Дебютният ни успех дойде срещу Гърция. Още в петата минута нашият отбор получи шанс да изпълни дузпа. Бях сигурен, че ще я вкарам, тъй като за националния отбор не бях изпускал наказателен удар. Този ранен гол ни даде увереност, че може да победим. Никога не забравяш вкуса на първия триумф.

 

Играхме пред 60-70 хиляди мексиканци, които викаха срещу нас, а и техният отбор беше много силен по онова време. Нашият тим обаче беше по-концентриран и искаше повече победата. Показахме го и при дузпите. Аз трябваше да изпълня петата, но благодаря на Боримиров, Лечков и Генчев, които вкараха своите, и ми спестиха едно разкарване от центъра на терена до точката за изпълнение на дузпи.

 

Да! Преди това имах два пъти възможността да изпълня фаул, но не сполучих. Знаех обаче, че ако има трети път – той ще е успешен. Затова – преди да изпълня третия – си казах: „Това ти е моментът“! Бях много сигурен, че ако топката мине над стената, ще е гол. Това попадение е още по-специално заради факта, че го вкарах на рождения ден на голямата ми дъщеря Михаела.

 

Макар да мина толкова много време, още съм бесен на този французин Киню, че не ни даде две чисти дузпи. Убеден съм, че ако бяхме изравнили на Италия, нямаше да ни отстранят. Този Киню уби мечтата на целия български народ, а това никога няма да му го простя!, заяви Стоичков в интервю за БТВ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *