03/07/2022
Без категория

ММС подготвя лагери за водещи футболни школи в Банско и Разлог

Министерството на младежта и спорта за втора поредна година финансира провеждането на подготвителни лагери за юношески отбори по Програмата за развитие на детско-юношеския футбол. Проектът се осъществява съвместно с Българския футболен съюз и има за цел да помогне за изграждането на единна система за координация, контрол и спортно-техническо развитие на подрастващите футболисти. 

Участват юношеските отбори във възрастови групи до 15 г., 17 г.и 19 г. на 16 клуба – 14 от Първа лига и на двата клуба с най-добри школи от Втора лига. Това е една от новостите през 2017-а година, след като през миналия сезон подборът се правеше на базата на резултатите на самите школи и нямаше значение дали първият отбор играе в професионалния футбол или не. По програмата през настоящата година се организират подготвителни лагери с приятелски мачове, тестове и медицински изследвания в три центъра – Банско, Разлог и Сливен. 

Треньорите ще направят сравнение с данните от миналогодишните изследвания и ще анализират функционалното състояние и развитието на младите футболисти. Според резултатите ще бъдат препоръчани най-подходящите методи за физическа подготовка, които клубовете могат да използват. Всеки отбор ще получи екипировка и пособия за тренировъчен процес според нуждите. Подготвителните лагери се провеждат от 25 юли до 25 август непосредствено преди старта на юношеските първенства. На тренировките ще присъстват националните селекционери в съответната възрастова група, за да наблюдават футболистите и да обменят информация с клубните им треньори. Планирани са семинарни занятия и обучения. 

„Министерството на младежта и спорта работи с Българския футболен съюз по развитието на детско-юношеския футбол. Това е знак, че държавата подкрепя футбола, отделя финансови средства и полага грижи за израстването на младите футболисти, защото те са надеждите ни за бъдещи победи“, коментира Емил Костадинов, съветник на министъра на младежта и спорта проф. Даниела Дашева.

Коментирай

Този сайт използва бисквитки. Ако желаете да прочете повече и да промените своите настройки вижте повече Приемам Прочети повече

P