03/07/2022
Без категория

Дясната ръка на Любо Пенев: Почувствах се лично засегнат от думите на Лечков и Костадинов

Николай Илиев се включи в пресконференцията на Любослав Пенев като основна част от щаба на кандидат президента на БФС. Ето какво имаше да каже той в пресклуба на БТА:

 

„Тук съм, за да заявя позицията си за развитието на българския футбол. Сега имаме 10 000 деца, които тренират футбол. След 10 години те ще бъдат 100 000. Ще работим съвместно с държавата и министерствата. Ще развиваме детско-юношеския футбол.

 

Искам да коментирам изявите по медиите на Йордан Лечков. Той казва, че децата не искат да спортуват и да ходят на училище… Просълзих се от тези думи на първия вицепрезидент на БФС в момента. Наистина. Това ли е действително мнението му? И за казаните от Емил Костадинов неща важи същото. Както и още много други думи. Почувствах се лично засегнат.

 

Представете си колко труд и усилия са вложили, колко безсънни нощи са имали настоящите ръководители и в крайна сметка резултатите им са нулеви. Няма как да накарате децата да спортуват, ако гледате само личните си интереси в БФС.

 

Трябва да отделим нашите деца от телефоните и компютрите, да изкараме по-големите от дискотеките. Ние станахме футболисти на улицата. С топката в крака. А не пред някакъв екран. Ще обгрижим и онези, които нямат възможности и живеят в нищета.

 

Трябва да върнем градските и републикански първенства. Отпускат се по милион, милион и половина лева, а те се разходват за турнири между състави на големите клубове. А тези пари всъщност не отиват ли в хотелите в Банско, Сливен? Това не е ли конфликт на интереси?

 

Задължително условие е да работим с училищата. Трябва да помогнем на треньорите да бъдат специалисти. Нещо, което се подценява – важната роля на министерството на образованието. Уеднаквяването на часовете. Не могат да си съберат треньорите всички момчета, за да тренират заедно. Е така как да се работи с играчите? Как да станат те готови за първия състав? Ще работим с Министерството на образованието.

Интегрирането на малцинствата. Това е важен казус. Ще дадем възможност и на тези деца да спортуват, но само ако през това време се и образоват. Едновременно с това.

 

За Детско-юношеските школи не могат дори няколко дни да ни стигнат, за да се разберем. Да кажем откъде да започнем и колко са проблемите. Собствените кадри, а не чужденците! Това е решението. Повече възможности за младите и най-вече български състезатели. Искаме уважение и повече права за детските треньори. От тях зависи най-важното – началото.

 

Левски в последните години има водещата школа в България. Непрекъснато се печелят трофеи. Но когато дойде моментът те да се интегрират в първия състав, нещо не се получава. В доста от случаите са слабички и немощни, а също така и недостатъчно подготвени тактически.

Кое е друго важно нещо обаче? Квалификацията на треньорите не е на нужното ниво. Тя трябва непрекъснато да се повишава. Иначе поздравления за това, което правят. Трябват градски, областни и републикански училищни първенства. Така се получава селекцията. Навремето така беше. Много футболисти така са започнали. Ще искаме езици и компютърна грамотност от треньорите. Знам за какво става дума иначе… Не знаеш чужд език и не можеш да разбереш какво ти казват новите футболисти. Чужденците. Изискванията ще са високи, за да може и качеството да се повишава.

 

Има сигнали за корупция в Детско-юношеския футбол. И в националните гарнитури. От 1000 до 20 000 лева са давани, за да може определени деца да участват в представителните отбори. Ако това се окаже вярно, то с бъдещия футбол е свършено и той е погребан“, заяви Илиев.

Коментирай

Този сайт използва бисквитки. Ако желаете да прочете повече и да промените своите настройки вижте повече Приемам Прочети повече

P