01/12/2021
Водещи новини Всички новини Първа лига

Лечков: Може да останем на власт още три-четири години без конгрес

Членът на изпълнителния комитет на Българския футболен съюз Йордан Лечков направи интересен коментар, в който заяви, че съществува вариант управлението на Борислав Михайлов да продължи със сигурност още три-четири години, без да се провежда въобще конгрес.

„Как се стигна дотук ли? Бих ви върнал почти две години назад – кой се намеси въобще във футбола като цяло? Предполагам, че се сещате. От първия ден апелирам за спазване на нашия устав, той беше погазен няколко пъти досега. Сега за пореден път беше погазен от една съдийка, защото говоря за жена. Не го разбирам това нещо, има доста пропуски в това решение. За мен това не е най-важното нещо – виждате, че в парламента няколко дни се коментира бюджета на държавата. 

Не се страхуваме от конгрес, и ние се готвим за конгрес. Погледнахте ли устава? Там изрично е казано – конгрес се организира от президента на БФС, със съответния дневен ред. Тази седмица гласувахме редовния конгрес, който трябва да бъде на 18 март 2022 г. От първия ден, когато във футбола станаха тези патаклами, повтарям да се гледа устава. Нека да изчакаме два-три дни, ще има някакво развитие според мен. Влязохме в такъв казус, от който футболът няма никаква файда. Вместо да се концентрираме върху положителните резултати на националния отбор, се занимаваме с тези неща.

Много хора бяха лоялни към президента в подаването на оставка заедно с него, а после почти половината от Изпълкома бяха готови за кандидати за президент. Това е липса на лоялност, трябва да си лоялен към футбола и после към хората, с които си работил дълги години. Защо смятате, че само Бербатов ще бъде кандидат? И защо трябва да свързваме думата „промяна“ с неговото име. Аз тъкмо се бях навил да се кандидатирам, вие ме спряхте. Не е сериозно. Бих се концентрирал върху други неща – какво, с кого и по какъв начин? 

Представете си, че се проведе конгресът през октомври, той при всички положения ще бъде обжалван. И влизаме в казус, в който три-четири години ще бъдем там на този пост без конгрес, подсказвам ви само. Без конгрес. Когато се жали нещо, така се получава. И не печели футболът. Тези млади момчета имат много успешни кариери, но нямат житейски опит като управленци. 

Един наш колега – осем години да споделяш плюсовете и минусите и изведнъж да вземеш друга страна (бел. ред. – визира Петър Величков). Първо обяви, че е тръгнал да става президент, как така се е съгласил да бъде на втора-трета позиция, това ми прилича повече на подмяна. Бих казал и нещо встрани от темата – държавата не трябва да я изключваме тук. 

Подсказвам и на моите колеги – докато бяхме известни и симпатични, съумяха да вземат от нашите имена и авторитет, снимаха се достатъчно с нас управляващите тогава, сега търсят нови лица. Обществеността, която при нас гласува, са футболните клубове – те добре знаят какво правим за тях. Задачата на БФС не е да строи стадиони и терени, това е задължение на държавата и общините. За мен едно от най-важните неща, които трябва да се направят като промяна от държавата, е промяна на закона за финансирането на спорта. Това е важно нещо и трябва да бъде дебатирано“, заяви Йордан Лечков. 

Коментирай

Този сайт използва бисквитки. Ако желаете да прочете повече и да промените своите настройки вижте повече Приемам Прочети повече

P