efbet Лига Водещи новини Всички новини

Лафчис: Гонзо може да промени нещата в българския футбол, Михайлов трябва да се оттегли

Бившият президент на Левски Томас Лафчис даде интервю за предаването „Арена спорт“, в което коментира ситуацията в българския футбол.

„Стоях встрани от футбола заради стената, която срещнах преди повече от 10 години. Опитвах се да помогна с моите идеи за развитието на футбола, но явно моите идеи не интересуваха никои от хората, които управляват футбола. Предложих схемата на първенството да стане пролет-есен, но на някой трябва да му стиска, за да реши да го промени това нещо. Самите клубове трябва да бъдат много добре икономически, за да бъдат лицензирани. Виждате при нас какво се случва. Всяка година се прибавят нови клубове, които издържат по няколко месеца и след това започват да продават мачове, за да се издържат. Има много уредени мачове и хората, които разбират от футбол знаят кои са те. Тука се намесват и националните отбори. В Гърция много хора влязоха в затвора след разследвания за подобни уредени мачове“, сподели бившият футболист.

Президентът на Левски през 90-те години на миналия век посочи и кои са най-големите грешки, допуснати от ръководството на БФС през последните години.

„На първо място допуснаха много президенти на клубове в Изпълкома. Второ, някои отбори бяха толерирани за сметка на други. Има няколко водещи отбора и те винаги получават помощ, когато играят срещу по-долните отбори. Не обърнаха внимание на детско-юношеския футбол. Колко години не сме се класирали за нещо? На дъното сме. Базата в Бояна е голяма придобивка за българския футбол, но ще си остане само с това за тези 13-14 години. Допуснаха в клубовете да играят по 10-11 чужденци вместо българи. Трябва да задължат клубовете да има определен брой български футболисти, които да играят в първия отбор“, заяви бившият вратар.

Лафчис сподели още, че е време за Боби Михайлов да се оттегли и изрази мнение, че настоящият технически директор на БФС Георги Иванов може да промени нещата, ако получи повече власт.

„Смятам, че е време да се оттегли. Не казвам да се оттегли в полза на Бербатов. Може да бъде почетен председател. Президентът е представителна функция – да ходи по конгреси, коктейли, интервюта. Човекът, който ще върши цялата работа трябва да излезе с лицето си. Георги Иванов може да свърши тази работа. Той е сериозен човек, професионалист и смята, че ако му бъде дадена повече власт той ще успее да промени нещата. При сегашния Изпълком обаче това не може да се направи. Затова трябва да се направи конгрес, на който да бъдат избрани правилните хора“, коментира Томас Лафчис.

Бившият ръководител на Левски говори и за актуалната ситуация в клуба и сподели очакванията си за предстоящите мачове срещу ПАОК и ролята, която може да изиграе в тях наставникът на „сините“ Станимир Стоилов.

„Виждате Мъри колко обича отбора си, загърби много неща, за да се върне. Успя да промени настройката на футболистите и да ги класира за Европа. Въпросът обаче е не, че не можем да предолеем ПАОК. Футбол е, всичко се случва, но техните финансови възможности са далеч над тези на Левски. При тези условия е трудно да се търси пробив в Европа. Смятам, че Мъри е способен да направи чудеса“, сподели Лафчис.

Накрая Томас Лафчис разкри и кой според него е най-правилният модел за финансиране на клубовете у нас.

„Големите отбори са повечето акционерни дружества.Феновете се акционери. Отборите се финансират от телевизионни права, рекламни права, приходите от мачовете. При нас това е невъзможно. Първо, защото приходите са много малко и второ, феновете са на вълни. Когато отборът върви, те са до него. Когато тръгне надолу, има един отлив. Този модел обаче не е приложим, защото, когато феновете са акционери, те трябва да поемат и част от издръжката. Най-добрият вариант е да се върне обратно сдружеството с идеална цел. Клубът трябва да има механизъм, да има екип, който да търси пари. С мой партньор предложихме на клубовете една интересна формула, но Левски я отказаха, въпреки че останалите клубове се съгласиха да участват“, завърши Томас Лафчис.

Свързани новини

Спартак Варна привлече бивш халф на Левски

stambeto

Наказания след кръга в efbet Лига

БФС наказа Саша Илич, няма да води ЦСКА-София в следващия мач

Коментирай

Този сайт използва бисквитки. Ако желаете да прочете повече и да промените своите настройки вижте повече Приемам Прочети повече

P