Водещи новини Всички новини

България в последната урна за жребия за Евро 2024

България почти сигурно ще е в пета урна на жребия за квалификациите за Евро 2024 в Германия на 9 октомври, пише Тема Спорт. Към момента заемаме 43-то място от 55 държави в класирането на Лигата на нациите, което ще е определящият критерий. Това ни изпраща в предпоследната урна с Азербайджан, Фарьорски о-ви, Сев. Ирландия, Беларус, Кипър, Гибралтар, Литва, Латвия и Естония. Толкова ниско трикольорите не са изпадали преди жребий. Ако спечелим срещу Гибралтар и Сев. Македония, има шанс да завършим в Tоп 40 на турнира и да се изкачим в четвърта урна. Държавите ще бъдат разпределени в 10 квалификационни групи – 6 с по 5 състава и четири – с по 6. В тези с по пет може да сме най-слабият отбор.

В същото време Българският национален отбор отново се свързва за мачове с най-великити световни сили, като в отминалите отдавна времена. Вицепрезидентът на централата Михаил Касабов обяви, че се водят преговори с Германия за приятелска среща през 2023 или 2024 година.

„Да, разговаряме и сме в напреднала фаза, но още няма окончателно решение или потвърждение. Надяваме се да играем с Германия за 100-годишнината на БФС и създаването на националния ни отбор, който изиграва първия си мач през 1924-а. Засега обаче германците искат да мине световното първенство в Катар и участието им там“, сподели пред „Тема Спорт“ Ксабов, който не е тайна, че е в много близки отношения с колегите си от Германия и то от години. Основната надежда на нашите е, че немците са домакин на Евро 2024 и няма да играят квалификации, а само контроли и именно такава е възможна с България през 2023 или 2024-а. Надеждата на нашите е да се случи догодина.

Михаил Касабов внесе яснота и около провалената проверка с друга световна сила – Аржентина. „Да, имаше такъв вариант за мач с тях. Получихме покана, но беше невъзможмо да се проведе такъв двубой. Причината е, че те искаха да се играе сега, през септември, а не октомври, каквато информация се появи. Тогава няма дата. Сега има, но ние участваме в Лигата на нациите и няма как да вземем участие в такъв двубой. На Аржентина им се освободи датата, защото отложената световна квалификация с Бразилия в крайна сметка няма да се проведе и през септември, защото и двете страни се класираха на финалите в Катар. И те търсеха вариант за мачове с европейски отбори, но по това време всички са заето с Лигата на нациите или вече са договорили спаринги“, сподели Касабов и разкри как сме се разминали с мач срещу Аржентина на Меси. „Иначе, кой не би искал да играе срещу такъв отбор и футболисти, което е голям престиж, но просто нямаше как да стане“.

Коментирай

Този сайт използва бисквитки. Ако желаете да прочете повече и да промените своите настройки вижте повече Приемам Прочети повече

P