efbet Лига Водещи новини Всички новини

УЕФА дава 17 млн. евро на БФС

Един от най-важните проекти на УЕФА е програмата за финансово подпомагане на националните асоциации Хеттрик. Тя бе стартирана през 2004 година, като парите за нея се отделят от приходите от европейските първенства.

Целта на програмата е подпомагане на асоциациите на всички възможни нива. Хеттрик също така извършва и годишни солидарни плащания към асоциациите.
Три са стълбовете на програмата – инвестиции, образование и обмяна на знания и опит.

Един цикъл на Хеттрик е от четири години, като първият е от 2004 до 2008, като тогава общата сума на проекта е 301.6 милиона евро, а всяка асоциация получава по 5.7 милиона.

В момента Хеттрик е в своя пети цикъл, а досега УЕФА е предоставила на България 48.1 милиона евро за 20 години. За следващия цикъл (2024-28) предвидената сума от УЕФА е 17 милиона евро. По правило сумите трябва да се разделят в две направления – инвестиции и стимули за различни инициативи. Разбира се, УЕФА осъществява мониторинг на предоставените средства. Централата одобрява инвестиционните проекти след специална процедура, като те трябва да имат ясна спортна, функционална и образователна цел.

Минималната цена на проекта е 100 хиляди евро, като на цикъл може да има до 5 различни проекта.

Сред важните инициативи са развитие на женския футбол, детско-юношеския футбол, социални инициативи и такива, свързани с околната среда, както и подпомагане на лицензионния процес на клубовете в отделните асоциации.

Мач Телеграф

Коментирай

Този сайт използва бисквитки. Ако желаете да прочете повече и да промените своите настройки вижте повече Приемам Прочети повече

P