Всички новини

Каритас Русе помага на футболни таланти бежанци от Украйна

Инициативата стартира в навечерието на 13 ноември – Ден на „Каритас“ в България и Световен ден на бедните, обявен от Папа Франциск

Русенската католическа организация „Каритас“ стартира акция „Топла зима“: хората с добри сърца могат да даряват нови или добре запазени топли зимни дрехи и обувки за големи момчета.

Акцията ще помогне на 30 момчета на възраст от 14 до 17 години, настанени в държавна база в село Рибарица в Тетевенския балкан. Това е младежкият футболен отбор от украинския град Николаев, който е в центъра на непрекъснати ожесточени бойни действия. Момчетата са бежанци в България, за тях се грижат двама техни треньори и няколко майки на малки деца. Всички те са част от близо 160 бежанци от войната в Украйна, настанени в Рибарица, които имат нужда от топли дрехи и обувки за идващата зима.

Даренията се приемат в Хуманитарния център на Каритас в Русе на ул. „Богдан войвода“ 3 всеки работен ден от 08:30 до 17:30. Организаторите молят хората да приготвят, каквото са решили, като за свои деца – приемат се изпрани и добре почистени дрехи и обувки, както и футболни екипи и пособия за тренировка на младите спортисти.

Приемат се и парични дарения по банковата сметка на РКО Каритас: BIC: FINVBGSF

IBAN: BG45FINV91501017334928

Акция „Топла зима“ стартира в навечерието на 13 ноември – Деня на „Каритас“. А „каритас“ означава благотворителност и помощ за хората в нужда. Така Русенската католическа организация „Каритас“ като част от голямото семейство на благотворителните организации на Католическата църква по целия свят отбелязва международната инициатива.

„Каритас“ Русе се грижи за бедни и слаби хора от уязвими групи на територията на Никополската католическа епархия. Като доставчик на социални услуги достига до повече от 300 потребители в Северна България: деца и младежи със специални потребности или в риск,  бездомни и възрастни хора.

От началото на войната в Украйна бежанците оттам също са във фокуса на предоставяните грижи. Хуманитарният център в Русе и наскоро отворилият врати Хуманитарен център във Варна са предоставили парична подкрепа, помощ за настаняване и хуманитарни грижи на близо две хиляди бежанци. Подкрепата за бежанците от Украйна от всички „Каритас“ организации в България се осъществява с финансовото съдействие на „Католически служби за помощ“.

Денят на „Каритас“ е определен с решение на Епископската конференция на Католическата църква в България през 2000 година. Тази година се отбелязва на 13 ноември – деня на блажените мъченици Евгений Босилков, Камен Вичев, Павел Джиджов и Йосафат Шишков. Инициативата съвпада с обявения от папа Франциск Световен ден на бедните. Насочва внимание към хората, изтласкани в периферията на света и на живота, изоставени и забравени в своето страдание.

Приложения: Снимки на момчетата бежанци от Украйна, Снимки на детски творби, създадени в Центровете за подкрепа, които Каритас Русе поддържа в Северна България.

За контакт:

Цвета Ненова, Каритас Русе

Проект „Помощ за бежанци от Украйна“

Pr.project@caritas-ruse.bg

Коментирай

Този сайт използва бисквитки. Ако желаете да прочете повече и да промените своите настройки вижте повече Приемам Прочети повече

P