Последни новини
70% от спонсорските пари идват от букита

70% от парите, които влизат във футболните клубове от спонсорски договори, се осигуряват от букмейкъри. Подобна е и практиката в повечето големи западноевропейски първенства.

 

Най-големият спомосъществувател е EfBet, който налива 8,5 млн лева в клубовете. Името на компанията фигурира на фланелките на шест от отборите в елита – Левски, Ботев, Локо Пд, Септември, Верея и Витоша. Логото на един от лидерите на световния пазар -Веt365, стои на фланелките на Лудогорец и Славия, а WinBet е свързан с ЦСКА-София, Етър и Дунав. На всеки стадион в професионалния футбол има и пана с имената на въпросните компании, които си плащат за тази привилегия.

 

ЕfBet подпомага съществуването дори на клубове от пета дивизия, а общият брой на спонсорираните отбори във футбола ни е 70. Освен това букмейкърът е основен партньор на федерацията по волейбол. „Имаме и индивидуални договори с отделни спортисти“, обявиха от Efbet Големите клубове в елита си осигуряват по 700-800 000 лева от тези договори, а по-малко популярните по 250-300 000 лева. Исторически клубове от Втора лига като Монтана и Ботев вкарват в сметките си по 200 000 лева, които са ключови за бюджета.

 

Сериозни суми хвърля и Еврофутбол, като компанията е основен спонсор на БФС. Сумата, която получава на година централата е доста сериозна, но е въпрос на конфиденциалност. „На 134 000 лв. възлиза подпомагането на младите на година. А тази кампания е от 2011 година насам“, коментираха от пресслужбата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *