"A" футболна група е български турнир за определяне на Шампиона по футбол организиран от БФС и Професионалната футболна лига. В групата участват 16 отбора с професионален статут като се играе на принципа всеки срещу всеки. За победа се дават 3 точки, за равенство 1, а за загуба не се присъждат точки. Временното и Крайното класиране се съставят по броя спечелени точки. Ако два отбора имат еднакъв брой точки, по-предно място в общото класиране придобива отборът, който има по-добър резултат в срещите помежду им или е отбелязал повече голове на чужд терен в срещите помежду им. При ново равенство в показателите се взема предвид головата разлика на отборите, повече отбелязани голове в шампионата, а при равенство и на тези резултати чрез жребий.

 

Отборът, класирал се на първо място, се обявява за държавен първенец. Той добива правото на участие в Шампионската лига от етап, зависещ от коефициента му в Европейските клубни турнири на УЕФА. Следващият(те) в крайното класиране след шампиона отбор(и) според съответния коефициент на УЕФА придобива(т) право на участие в турнира на УЕФА - Купа на УЕФА. Отборите, заели последните 3 (три) места в крайното класиране (14, 15, 16), отпадат директно в състава на съответната "Б" футболна група за състезателната 2007/2008 година на териториален принцип.

 

Опити за формиране на лига в първото ниво на българския футбол са правени и преди 1948 г. В периода 1937 - 1940 г. у нас е създадена Национална футболна дивизия с 10 отбора, които са играли всеки срещу всеки на разменено гостуване в един сезон. Първенецът на НФД е бил обявяван за шампион на България.

 

Важно е да се отбележи, че "А" РФГ, Висшата лига и сегашната "А" ПФГ се приемат от футболната история и статистика като "А" група - първото ниво в първенството на България от 1948 г. до днес, дивизията, в която се състезават най-силните наши клубове. В същото време НФД е неразделна част от Държавното първенство преди 1944 г. и нейните три издания не се включват в актива на "А" група.

 

"А" Републиканска футболна група


През есента на 1948 г. стартира първото първенство на "А" РФГ. В него вземат участие 10 клуба: столичните - Левски, ЦСКА, Локомотив, Славия и Спартак, Ботев Пловдив и Локомотив (Пловдив), Ботев Варна, Марек, Бенковски Видин. Първият шампион на "А" РФГ е Левски (София) през сезон 1948/49

 

Следващият сезон 1949/50 не завършва. След срещите от първия кръг първенството е спряно, поради масови реорганизации във физкултурното движение в България. Възприет е съветския модел за провеждане на първенството в цъкъл пролет-есен. През есента на 1949 г. са проведени квалификационни турнири за определяне на участниците в "А" РФГ за сезон 1950 г, който се провежда с 10 отбора. През следващите два сезона групата е увеличена на 12 отбора, а през сезон 1953 те са 15 (16-я отбор през този сезон е бил националния отбор на България под името "Сборен отбор", но актива от неговите срещи не е бил взет под внимание за крайното класиране. През сезони 1954 и 1955 г. "А" РФГ е съставена от 14 отбора, а през сезони 1956 и 1957 - от 10.

 

През 1958 г. първенството е прекратено след пролетния полусезон. Настъпват нови реорганизации във футбола в България. Отново е върната старата сиситема за провеждане на срещите от "А" РФГ - есен-пролет. Въпреки, че отборите са изиграли само по една среща помежду си ЦДНА е обявен за шампион. През този сезон няма изпадащи и влизащи отбори от "А" към "Б" РФГ.

 

Честите варирания в броя на отборите в "А" РФГ продължават и през 60-те години на миналия век. През първите два сезона след реформите от 1958 г. те са 12. в периода 1960-1962 г - 14, а до сезон 1967/68 - 16.

 

В края на 60-те години отново е време за реформи. Настъпват масови обединявания на клубове и окрупняване на физкултурното движение в България. По-известните сливания са тези на ЦСКА "Червено знаме" и Септември (София) в ЦСКА "Септемврийско знаме", на столичните Левски и Спартак в Левски Спартак, на Локомотив (София) и Славия (София) в ЖСК-Славия, пловдивските Ботев, Спартак и Академик в АФД Тракия. Подобна е съдбата и на голяма част от провинциалните отбори. Тези реформи се случват през зимната пауза на вече започналия сезон 1968/69. Така "А" РФГ заприличва на един пробит чувал, от който са изпадали активите на половината отбори. На мястото на Спартак в "А" група е включен Академик (София) - отбор от "В" РФГ.

 

След реформите от зимата на 1968 г. до 2000 г. съставът на "А" РФГ остава с 16 отбора с две изключения. През сезони 1971/72 и 1972/73 е най-голямото разрастване на "А" РФГ, когато участват по 18 отбора.

 

Висша професионална футболна лига


52-годишната традиция на "А" РФГ е нарушена на прага на новото хилядолетие, когато ръководителите на БФС предприемат смели реформи. Създадената през есента на 2000 г. Висша професионална футболна лига е съставена от 14 отбора. Толкова се запазват те и през трите първенства на ВПФЛ. Само регламентът през всеки сезон е различен. След краят на сезон 2000/2001 последните два отбора изпадат директно, а 12-тия играе плейоф за оставане/влизане във ВПФЛ. С историческо значение е промяната в регламента през сезон 2001/2002. Първенството на ВПФЛ е разделено на две фази. Първата е редовен сезон, в който 14-те отбора играят всеки срещу всеки в две срещи на разменено гостуване (26 кръга). Втората фаза е плейофна. Групата е разделена на две подгрупи. Завършилите от 1-во до 6-то място в първата фаза играят на разменено гостуване всеки срещу всеки за определяне на шампиона и участниците в евротурнирите, Отборите заели местата от 7-мо до 14-то на същия принцип играят за определяне на изпадащите отбори. Този уникален в българската футболна история експеримент за формата на първото ниво не се повтаря през следващия сезон 2002/2003. В това последно издание на ВФЛ нещата изглеждат заначително опростени. 14-те отбора играят по познатия регламент на "А" РФГ всеки срещу всеки в две срещи на разменено гостуване.

 

"А" Професионална футболна група


Завръщане към традициите на "А" РФГ е създаването на "А" Професионална футболна група през 2003 г. Форматът е познатия преди 2000 г. - 16 отбора. Регламентът е същия - всеки срещу всеки в две срещи на разменено гостуване. През сезон 2005/2006 от името на групата отпада "Професионална" и остава "A" Футболна група.

Football24.bg използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече в нашата Политика относно бисквитките. Вижте подробности. OK