Левски

Грозни: Левски има нужда от диктатор като мен

Името на Вячеслав Грозни отново влезе в тунела на обсъжданите треньори на Левски. Онзи ден украинските медии разпространиха новината, че 56-годишният украинец е готов да води „сините" до края на сезона, и то без пари, като е преговарял с хора, близки до „Герена". Ето какво сподели по темата самият Грозни специално за читателите на „Меридиан Мач".

 

- Вячеслав Викторович, къде ви намираме?
- В Киев съм си. Отмарям, след като бях на няколко треньорски семинара в Европа, включително и в България.
 

 

- Така ли? Кога бяхте у нас?
- Бях в Правец миналата седмица като част от делегацията на Украйна. Точно по време на семинара Левски направи 1:1 с Пирин в Гоце Делчев. На следващия ден - в четвъртък, когато бе обявено уволнението на Илиан Илиев, аз се качих на самолета за Киев.

 

Кой разговаря с вас за връщането ви на „Герена", където бяхте през есента на 1998?
- Ако имате предвид официални разговори и съответно оферта от човек от ръководството на Левски - никой. С президента господин Тодор Батков и с изпълнителния директор по финансовите въпроси Константин Баждеков сме се чували през годините, изпитваме взаимно уважение. Започнаха да ми звънят хора, близки до клуба - бизнесмени, ръководители, редови запалянковци. Всички те ме призоваха: Идвай и помагай, защото е страшно...

 

- А страшно ли е наистина?
- Ако трябва да съм честен, бих казал, че положението в Левски е много тежко. Не бих употребил думата „страшно", бих се задоволил с твърдението, че ситуацията в моя любим клуб далеч не е розова. Да, Левски е в борбата за титлата, но това е само защото Лудогорец губи точки. Сега в събота предстои гостуване на Литекс, веднага след това е дербито с ЦСКА. Два кръга преди края е мачът с Лудогорец. Междувременно има и полуфинали за Купата на България с Локомотив (София).

 

- Запознат сте доста добре с календара...
- Веднага щом започнаха да ми звънят от България, проучих програмата на Левски до края на сезона. Разберете ме - аз обичам до болка Левски и съм готов да поема отбора веднага. Да, така е - готов съм да го водя и без пари. Плюс това, дори и да не се върна на „Герена" през лятото, както ми се иска, съм готов да консултирам всеки треньор на отбора, който се допита до мен. Всъщност аз щях да се върна на „Герена" през есента на 2009. Тогава пристигнах в България и се видях с бившия ми футболист Георги Иванов - Гонзо, заемащ в онзи момент поста на изпълнителен директор. Щях да започна веднага, но тъкмо бях напуснал Терек и бях подписал с Арсенал (Киев). Просто лошо стечение на обстоятелствата...

 

- А гледали ли сте Левски досега през сезона?
- Разбира се, че съм го гледал. Имам карта, благодарение на която хващам много български телевизионни програми. Имам представа как изглежда Левски този сезон. Проблемът е, че по това, което видях, так и не разбрах какви тренировки е водил Илиан Илиев. Той беше умен, техничен футболист, но отборът му нито излъчваше агресия, нито налагаше преса. Именно пресата е основата на модерния футбол. Може и да е пресилено, но давам за пример Реал (Мадрид). Там всички офанзивни футболисти не спират да пресират съперника. Българските играчи не обичат да играят без топка - те не са много по тичането, чакат пас на крак. И така са обречени. Със сигурност Левски не е тренирал интензивно - така, както бих направил аз. Левски трябва да е агресивен и да гази малките съперници. 0:0 с Монтана и 1:1 с Пирин (Гоце Делчев) - на какво прилича това? Нямам обяснение, наистина... А сега начело на Левски е Николай Митов, който има доста по-малък треньорски опит от Илиан Илиев.

 

- А какво ще кажете за проблемите в съблекалнята?
- В това отношение Левски има нужда от диктатор като мен. В съблекалнята говори само един единствен човек - треньорът. Както корабът има един капитан. В съблекалните на моите отбори се чува само моят глас. И не допускам никой да влиза, да говори или да излиза. Както хирургът не допуска никого в операционната освен екипа си, така действам и аз. Няма да крия - в работата си аз съм диктатор, не съм демократ. Но следвам неотклонно това свое верую. И мисля, че точно такъв оздравителен подход е наложителен в Левски в момента. И нещо друго - на първата си тренировка бих поканил всички възможни журналисти, всички възможни фенове. После бих пуснал и хора от агитката в съблекалнята. Но само в първия ден. Оттам нататък ще действам по своя си начин, който ви описах.
 

 

- Защо бихте постъпили така?
- Левски е една фамилия. Буквата „Л", която стои на гърдите на всеки играч, взет в този отбор, означава семейство, отговорност, философия. Да, Левски означава философия - за играта, взаимоотношенията, живота, избора. Няма как този отбор да няма лидери в момента. А и аз бих дал шанс на младите момчета от школата.

 

- Кои бяха лидери по ваше време?
- Във всяка една линия имаше силни, харизматични личности - Димитър Иванков на вратата, Станимир Стоилов - Мъри в дефанзивната зона, Александър Александров - Кривия в градивната, Георги Иванов - Гонзо на върха на атаката. И още Дончо Донев, Йордан Маринов, Ники Тодоров, Игор Харковченко, който бе мой капитан в Днепър и когото аз доведох на „Герена". Такива хора искам да видя в Левски сега. И мисля, че мога да ги изградя. За Левски не стигат 100 процента разгръщане на потенциала - необходими са 300 процента. А аз обичам България, обичам Левски и изгарям от желание да работя в тези насоки. Това е истината.

Football24.bg използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече в нашата Политика относно бисквитките. Вижте подробности. OK