Със сал по Дунав

Най-простото решение често е най-доброто, това са знаели салостроителите от Шварцвалд още през Средновековието. За да закарат отсечените дървени трупи до пазарите, те ги връзвали под формата на салове и върху тях плавали надолу по реките. На тази традиция се позовават Технологичен център София и Сдружението за развитие на туризма в Тутракан и региона при работата при техния „Дунавски сал 2013”. Той ще започне своето пътуване на 5 юли 2013 в румънския град Четате/Калафат, а на 6 юли ще достигне българския Видин.


Организаторите искат да поканят всички представители на медиите на набавянето на дърветата за сала в Копривщица, Пирдоп, на 7 юни 2013 от 11.30 ч. Там ще можете да станете свидетели на отсичането на необходимите за строежа на сала дървени трупи и ще можете да се информирате от Юрген Айзеле, ръководител на Технологичен център София, относно идеята и организацията на този проект.Пътуването ще бъде организирано от Технологичен център София, храна също е осигурена. Заминаването е в 9.00 ч. от бул. Витоша при НДК. Връщането към София ще бъде в 13.30 ч. Молят за потвърждение за участие до сряда, 5 юни 2013, 17.00 ч. на посочените контакти за пресата (00359/876 444 116, 00359/876 444 115).„Дунавският сал трябва да бъде разбиран като един от многобройните посланици на Европейската стратегия за Дунавския регион”, обобщава Юрген Айзеле „международната дейност” на проекта "Дунавски сал". „По време на своето петседмично пътуване от спирка на спирка салът ще предложи гостите уникалната възможност да пътуват по Дунава през деня. Освен това на местата откъм българската и румънската страна, където ще акостира, салът ще има за цел да събере хората отвъд границите. При това те ще могат да се информират за перспективите на икономическите региони, за бъдещите професии и активностите на НПО. Също така ще събудим у тях идеята за неизползвания потенциал на Дунава като туристически регион”, казва Юрген Айзеле.

Дунавските градове, в които ще акостира салът, ще посрещнат пасажерите и всички заинтересовани граждани с празнични събития и ще се представят с информационни табла. Представителите на медиите ще имат възможност да видят примери за подобни информационни щандове на предстоящото събиране на дървени трупи в Пирдоп. Дунавският сал 2013 трябва да бъде началото на бъдещи пътувания със сал от Сърбия до делтата на Дунав, както е представено на интернет-страницата www.2013.danube-raft.eu. 

Football24.bg използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече в нашата Политика относно бисквитките. Вижте подробности. OK