Миньор Металург 1957

Миньор и Металург в битката за Перник

Миньор Перник вече има сериозен конкурент в битката за сърцата на футболните фенове в града на "винкелите". Възраждането на Металург Перник с новото име Металург 1957 предизвика истинска лавина от страсти. Много тифози в Перник, които поради липса на алтернатива подкрепяха Миньор, се завърнаха при старата си любов - Металург.

 

По традиция феновете на двата отбора не враждуват помежду си, но сега ситуацията е по-различна. Миньор просъществува благодарение на подкрепа от кмета на града Росица Янакиева, която издейства местни фирми да осигурят пари, за да може миньорци да могат да играят поне във "В" група. Янакиева е стар кадър на БСП, а общинската група на ГЕРБ в Перник, която е по-многобройна, стои зад възраждането на Металург 1957.

 

Кметът на кв. "Изток" Ивайло Иванов осигури парите, необходими за възстановяването на отбора, който бе закрит през 2008 г. Именно в кв. "Изток" се намира и стадион "Металург", където се играят мачовете на отбора. Стадионът обаче е по-близко до квартал "Църква" (Даскалово), отколкото до квартал "Изток", както се води по градоустройствения план на Перник. Именно даскаловци са най-запалените фенове на Металург, за разлика от централната част и квартал "Тева", където "жълто-черната" сила има смазващо предимство. "Църква" (Даскалово) е бастион на ГЕРБ в Перник и именно от там дойде и най-сериозният натиск за възстановяването на Металург.

 

Това от своя страна даде възможност да се заговори, че сблъсъкът между БСП и ГЕРБ ще се пренесе и на футболния терен. Кметът на квартал "Изток" присъства на първия мач на "металурзите" във втората областна група в града. Тогава Металург смаза Левски (Егълница) с 6:0, а именно Иванов осигури и празничната програма за стартирането на отбора. "Металурзите" вече изхвърлиха "миньорци" от стадиона си, където те тренираха докато бяха пълновластен футболен господар в Перник.

 

От там пък последваха коментари, че Металург 1957 е създаден с цел да се искат пари от Община Перник по подобие на Миньор, от където и да се провокират политически страсти, които да ударят Росица Янакиева. Общинската съветничка Галина Асенова, която е от най-ревностните фенове на Миньор, е сред хората, които трудно ще позволят нападения над кмета. Асенова, която не без основание е наричана "червената" фурия, стана известна, след като нападна изпълнителния директор на Локо Сф Георги Марков след едно от гостуванията на софиянци на "Стадиона на мира". Тогава Марков бе нападнат от привърженици на "жълто-черната" сила, а Галя бе една от най-острите му критици. Председателят на общинския съвет в Перник Владислав Спасов Караилиев обаче е от ГЕРБ и едва ли нещата ще се разминат, без да има нови футболни страсти, като се има предвид, че той също бе за възраждането на Металург.

 

Няма да е изненадващо, ако скоро се появят и общински фенклубове на двата отбора. Истинският сблъсък се очаква да дойде, когато двата тима отново играят в една група. За целта "металурзите" ще трябва да оправят стадиона си, който не отговаря на никакви изисквания, поне за "В" група. До тогава се очаква Миньор да се бори за влизането си в "Б" група, а Металург 1957 да продължава да побеждава във втората областна група, за да може да настигне градските си противници.

Football24.bg използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече в нашата Политика относно бисквитките. Вижте подробности. OK