Сливен 2000

Сливен чества 100-годишнината

Сливен отбеляза 100 години организиран футбол в града с тържествена церемония в зала "Зора". На събитието присъстваха десетки бивши играчи, треньори и деятели, като кметът Кольо Милев награди шестима за заслугите им към спорта.

Почетни плакети получиха двама бивши треньори на Сливен - Людмил Горанов, който извежда отбора до Купата на България през 1990 г., и Евгени Янчовски. Отличените футболисти също бяха двама - Йордан Лечков и Николай Арабов, който е рекордьор по мачове за войводите в А група (310). Наградени бяха още Красимир Кръстев, дългогодишен предсдател на БФС Сливен, и общественикьт Георги Йорданов. Самият Кръстев изказа поздрави от името на Борислав Михайлов.

 

По повод годишнината кметът Кольо Милев заяви: "Можем само да се гордеем, че градът под Сините камъни е сред първите в страната, обърнал се с лице към футбола още в зората на неговото равитие в България. Убеден съм, че всички ние приемаме това почтително връщане назад не толкова като носталгия, колкото като възможност да помислим за бъдещето на този спорт", посочи Милев.

В момента местният отбор се намира на предпоследно-то 15-о място в Югоизточната В група, като е собственост на Йордан Лечков и е принуден да играе с местни юноши поради липсата на средства.

По време на празника беше представена и книгата на дългогодишния спортен журналист и футболен коментатор Виктор Дойчинов - "100 години клубен футбол в Сливен 1914-2014 г.". Той бе награден с пластика "Стария бряст" от кмета на града. Първият клуб, който е основан под Сините камъни, се нарича Спортист. А през 1932 г. местният Асеновец става първият отбор в България, който използва мрежи за вратите в своите мачове.

 

"Тема спорт"

Football24.bg използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече в нашата Политика относно бисквитките. Вижте подробности. OK