Лудогорец Хофенхайм

Мариян Христов: Нашите отбори трябва да се радват, ако Лудогорец се класират напред в ЛЕ

Бившият футболист на Левски – Мариян Христов коментира предстоящия сблъсък на Лудогорец в Лига Европа срещу Хофенхайм. Ето мнението на Христов за „орлите” и за неговия любим Левски, което той сподели пред „България днес”.

 

Марияне, като специалист по германския футбол какво да очакваме от Хофенхайм и Лудогорец в четвъртък?

- Според мен германският отбор си е фаворит, въпреки че мачът е без значение за Хофенхайм. Независимо от това с какъв състав ще излязат на терена и дали ще оставят 5-6 от титулярите си извън групата.

В Разград обаче германците загубиха с 1:2. Може ли пак да паднат?

- Да, тук не се представиха убедително, но именно затова е интересен футболът. Не може всеки мач да се побеждава. Всичко се случва. За мен Хофенхайм ще победи тази вечер.

Хофенхайм е единственият отбор в Европа, чийто стадион събира десет пъти повече хора от населеното място, в което се намира. Как си обясняваш този феномен?

- Не е важно колко е голямо населеното място. След като пълнят стадиона си на всеки мач, значи проектът им е добър. Помня Хофенхайм още когато започнаха от четвърта дивизия в Германия. Мои бивши съотборници от Кайзерслаутерн бяха отишли да играят в този отбор. Аз не съм се изправял срещу тях никога.

Ще гледаш ли мача?

- Естествено. Все пак играе български отбор. Надявам се Лудогорец да продължат напред. Всеки си има някакви клубни пристрастия, както и аз. Но след успехите на Лудогорец в Европа абсолютно всички български клубове получават някакви приходи, което не е малко. Нашите отбори трябва да се радват, ако разградчани се класират.

Критикуват отбора от Разград, че няма българи в състава си. Какво смяташ по този въпрос?

- Не мисля, че някой друг клуб, който има по двама-трима българи, може да претендира, че е нещо повече от тях.

Да те върна на любимия ти клуб Левски. Критики или похвали заслужава италианският треньор Делио Роси?

- Аз критици на Делио Роси не виждам. Критиците са само за българските треньори. Това, че между феновете някои не го харесват, е нещо съвсем нормално. Въпросът е отношението, което ръководството показва към родните треньори и към чуждестранните. Оттам идва голямата разлика. Става въпрос за един медиен комфорт. Далеч съм от мисълта, че не трябва да му дадем време. На всеки му трябва време. Но на българския треньор няма да му го дадат.

Да не би това да те отказва от треньорството?

- Да ви кажа честно, май да. Просто не виждам никакъв смисъл. Всеки си преценява дали статуквото го устройва или не. Футболът е голяма краста.

Има ли нужда от промяна българският футбол в лицето на Любослав Пенев, който издигна кандидатурата си?

- От много години всички казват, че трябва да има някаква промяна във футбола ни. Естествено е да очакваме такава, след като националният отбор не се е класирал на голямо първенство от 2004 година насам. Не съм запознат с платформата на Любо Пенев, нито с екипа, с който смята да работи. Не мога да кажа нищо лошо против някой, докато не започне да работи и не видя какво прави.

Ще успее ли той да бутне Борислав Михайлов?

- Ще му бъде доста трудно. Дори се знае, че е невъзможно. Така че въобще не виждам смисъл Пенев да се забърква в това.

 

Football24.bg използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече в нашата Политика относно бисквитките. Вижте подробности. OK