Борислав Михайлов за малко да спечели от войната между украинците в Изпълкома на УЕФА

На 7 февруари в Рим се проведе Конгресът на УЕФА. Там се обсъдиха много важни въпроси за европейския футбол. Наред с това за следващите четири години словенецът Александър Чеферин бе преизбран за ръководител на УЕФА единодушно. Там бяха избрани и членовете на Изпълнителния комитет на УЕФА. Сред кандидатите беше Борислав Михайлов, който от 2011 г. бе член на Изпълнителния комитет на УЕФА за два мандата.

Но този път два гласа не му достигнаха отново да влезе в изпълкома. Украинецът Андрей Павелко спечели 27 гласа, а Борислав Михайлов - 25.

Няколко седмици по-късно станаха известни подробностите за изборите за Изпълнителния комитет на УЕФА. Оказа се, че Михайлов е имал огромно възможност да остане в този важен орган, който контролира европейския футбол. Интересното е, че Михайлов беше активно подпомаган от влиятелен представител ... на Украйна!

Факт е, че неговият сънародник Григорий Суркис, който е вицепрезидент на УЕФА, преди конгреса в Рим, активно се бори срещу избора на президента на Украинската федерация по футбол Андрей Павелко в Изпълнителния комитет на УЕФА. Заместник-председателят на УЕФА с подозрение за корупция Григорий Суркис, който ще навърши 70 години през тази година, наистина искаше да остане в Изпълнителния комитет на УЕФА и конгресът в Рим беше последният му шанс. Но в собствената си страна този представител на старата династия на футболните функционери беше победен от младия и прогресивен Андрий Павелко, който тази година ще навърши 44 години. Григорий Суркис е сред хората, които имат участие в скандалите с корупция в УЕФА и ФИФА през последните години.

Повечето от влиятелните му приятели, включително бившият ръководител на ФИФА, Джозеф Блатер и бившият ръководител на УЕФА Мишел Платини, са загубили поста си предсрочно, с позор, и са изгонени от футбола. Григорий Суркис има дори забрана за влизане в Съединените щати, но в същото време можеше да получи мандат в УЕФА като вицепрезидент. Много фенове (не само в Украйна), които не са посветени във всички нюанси на дейността на УЕФА, смятат, че през 2016 г. Григорий Суркис би могъл да се бори за поста на президента на УЕФА след скандалната оставка на Мишел Платини. Самият Суркис обаче разбираше, че дните му в УЕФА са преброени. След наказателното дело срещу Блатер и Платини през 2015 г. всички научиха много мръсни тайни за ФИФА и УЕФА. Григорий Суркис, като вицепрезидент на УЕФА, по онова време имаше голямо влияние и в двете организации. Той участва активно в неформални преговори с много асоциации и фирми. Ето защо, самият той е бил наясно, че има много малък шанс да бъде избран. Бившият ръководител на Правния комитет на УЕФА Александър Чеферин, който бе олицетворение на новата политика на УЕФА – “без корупция“. Той бе наясно с всички тъмни дела с участието на Суркис. На свой ред Суркис, не пропусна тогава да подкрепи всеки, но не и Чеферин. Ето защо на тези избори Суркис бе твърдо за Анхел Мария Вилар.

След като испанецът оттегли кандидатурата си заради обвинения в корупция, холандецът Ван Прааг стана фаворит на Суркис. Но на 14 септември 2016 г., когато бяха проведени президентските избори на УЕФА, Чеферин спечели много убедително - 44 от 55-те страни, които са членове на УЕФА, гласуваха за него. За да спаси Световната купа на Русия 2018 помогна функционер от ... Украйна.

В същото време Григорий Суркис активно губи влияние не само на международната сцена, но и в собствената си страна. И това е въпреки факта, че именно този функционер направи много, за да гарантира, че Евро-2012 ще бъде в Украйна и Полша! Но Григорий Суркис е известен в страната си с много тесни връзки с Русия и руски служители. Достатъчно е да се каже, че той нарече сина си на Вячеслав Колосков. Този руснак е много влиятелен футболен служител в началото на 2000-те. Именно той помогна на Суркис в началото на своята международна кариера. Преди анексирането на Крим и избухването на войната в Донбас, украинците все още прощават близко приятелство с руснаците. Но действията му в полза на Русия през последните години вече предизвикаха възмущение.

Например през 2015 г., когато войната в Донбас в Украйна вече беше в разгара си, ФИФА всъщност започна да говори за преместването на световното първенство от Русия от 2018 година. И това не са само международни санкции. Русия по онова време беше катастрофално назад в графика за подготовката на Мондиала. И в спасяването на ситуацията се включи Суркис. В Украйна се говори, че Владимир Путин му е дал подобно искане чрез Вячеслав Колосков. Суркис не можеше да откаже нито на Путин, нито на Колосков, който в един момент много лобирал интересите на Украйна по време на борбата за Евро 2012.

Срещата на Суркис и Путин била организирана през лятото на 2015 г. в Санкт Петербург. На срещата присъствал и Сеп Блатер, който все още бе начело на ФИФА, но бе принуден яростно да защитава интересите на Русия. И въпреки че Мишел Платини беше против провеждането на световното първенство в Русия, Суркис зае страната на Блатер. В резултат на това Световното първенство си бе проведено в Русия. В очите на европейците тази позиция на Суркис изглеждаше странна – все пак, хиляди хора загинаха в родината му поради военната намеса на Русия. И в момент, когато Европа въведе анти-руски санкции, вицепрезидентът на УЕФА от Украйна помогна на агресора максимално.

Михайлов имаше малък шанс да бъде преизбран преди гласуването По това време в Украинската федерация по футбол, ръководител на кабинета стана дългогодишният ръководител на регионалната федерация Андрей Павелко. По време на първото си избиране за тази длъжност през 2015 г. той е на 39 години.

През лятото на 2017 г. той отново бе преизбран за ръководител на ФФУ и всички 95 делегати, които участваха в него, гласуваха за него. В същото време Суркис не беше избран в Федерацията на нито една от длъжностите, които биха му позволили да участва в преизбирането на Изпълнителния комитет на УЕФА. Андрей Павелко активно се бори срещу заповедите, които са установени в украинския футбол в продължение на 12 години от ръководството на Федерацията с президент Суркис. На първо място, винаги са били интересите на Динамо Киев, чийто президент е братът на Григорий Суркис Игор от много години. В допълнение, Павелко обяви модернизацията на футболната инфраструктура в страната, за която в Украйна бе построена модерна инсталация за производство на синтетични покрития, която принадлежи на местния футболен съюз. Като член на парламента, Павелко инициира Закона за борба с уреждането на мачове, който получи възторжени отзиви от европейски експерти. Ясно е, че подобна дейност не може да бъде пропусната в УЕФА.

Миналия май финалът на Шампионската лига се проведе в Киев, а представителите на УЕФА, включително президентът Александър Чеферин, не пропуснаха възможността сами да видят успеха на ФФУ под ръководството на Павелко. Показателно е, че по време на награждаването на отборите, участващи в финала на Шампионската лига, Андрей Павелко дойде на сцената с Чеферин, а вицепрезидентът на УЕФА от Украйна Хригорий Суркис остана да следи събитията от трибуните. Не е изненадващо, че Суркис, заедно със своите партньори, започна истинска медийна война срещу Павелко. Тя се основава главно на измислени факти и обвинения, които в крайна сметка не получават потвърждение. Основната цел на тази медийна война е да предотврати избирането на младия си амбициозен сънародник в Изпълнителния комитет на УЕФА, тъй като за него би било много по-трудно да се бори за възстановяване на влиянието си върху Украинската футболна федерация. Ето защо Суркис отново се противопостави на интересите на страната си.

На изборите в Рим казахстанският Кайрат Борнабаев стана първоначален фаворит на 70-годишният украинец. Казват, че Суркис лично е убедил един от най-богатите бизнесмени на Казахстан да се кандидатира за пост в изпълнителния комитет. Тази идея беше подкрепена и от Русия. Факт е, че Андрей Павелко идва на санкционния списък на руското правителство. За подполковник от ФСБ Сергей Прадкин, който в края на миналата година временно оглави Руския футболен съюз, борбата срещу Андрей Павелко стана въпрос от голямо значение. Заедно с Григорий Суркис те активно са лобирали интересите на Борнабаев. Именно той, а не Павелко, възнамерява конспираторите да станат представител на страните от Източна Европа от територията на бившия СССР в Изпълнителния комитет на УЕФА. Но представителят на Казахстан, няколко дни преди гласуването, оттегли кандидатурата си. Трудно е да се каже какво е основната причина. Изглежда, че той просто не е искал да бъде член на мръсната предизборна кампания. В крайна сметка, ако Александър Чеферин беше научил за това, Борнабаев със сигурност би имал сериозни заплахи за бъдещата си кариера в УЕФА. Подобен ход обърка картите с конспираторите. И в тази ситуация те имаха единствения шанс - да убедят поддръжниците си да гласуват за Борислав Михайлов. Още преди гласуването бе казано, че президентът на БФС няма много шансове за преизбиране. Той не можеше да се утвърди като успешен мениджър и в УЕФА възприеха възможността му да бъде преизбран в изпълнителния комитет без много ентусиазъм. Но борбата на украинските функционери, достатъчно странно, увеличи шансовете на Михайлов. Според очевидци, Суркис, Колосков и Прадкин са били твърдо против срещу Павелко и категорично за Михайлов дори в Рим. И в крайна сметка, за преизбирането на българина беше много близо – само на два гласа. В резултат на събитията в Рим можем да кажем, че Суркис и неговото обкръжение са заменени от хора с нови футболни амбиции в служителите на УЕФА.


Най-важното нещо е, че функционерите от новата вълна във футбола винаги поставят футболът на първо място, а не лично обогатяване, какъвто беше случаят с техните предшественици ...

Football24.bg използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече в нашата Политика относно бисквитките. Вижте подробности. OK