Черноморец

Фенове на Черноморец за Нефтохимик: Това е поредния клуб с това име в новата история!

Ден след дербито на Бургас между Черноморец и Нефтохимик от 18-ия кръг на Трета лига бяха направени внушения, които в огромната част не кореспондират с реалността.

 

От ръководството на Черноморец излязоха с декларация пред медиите:

 

Уважаеми медии, съграждани, уважаема футболна общественост,

 

 

В бургаския футбол стана сериозна и утвърдена традиция да се прехвърлят проблемите от болната глава на здравата и да се търсят такива там, където ги няма. Чувстваме като наше задължение да внесем яснота около някои събития от съботното дерби от Трета лига между Черноморец и Нефтохимик.

Няма да се задълбочаваме върху детайлите от самата среща, довели до крайния резултат 3:4, както и от заслугата на странични фактори, отменили като връх на несправедливостите редовен гол изравнителен на “акулите“ с 9 души в добавеното време. Всеки, който е имал желание, се е запознал от първо лице. Нека тежи на съвестта на хората, които сътвориха всичко това.
Но един мач, една загуба и една победа не могат нито да ни откажат от пътя, по който сме поели, нито пък да спрат устрема ни да изведем нашият 100-годишен клуб на ниво, което ни подхожда. Затова ние – цялата черноморска общност, сме се обединили около една кауза, а тя включва развитието на първия отбор, обичайното високо ниво на школата и възстановяването на нашия исторически стадион. И тъй като знаем много добре народната приказка за неволята, не чакаме някой друг да ни свърши работата, а запретнахме ръкави и се захванахме сами. Без да се молим на община или държава, без да създаваме неправилни внушения на обществото, без да искаме всичко наготово. Всеки, който е бил в събота на стадион Черноморец, и има очи и разум, може да си направи ясна сметка колко енергия, средства, усилия, време и лишения са вложени в този все още напълен ремонт. С гордост можем да кажем, че го направихме съвсем сами – клубно ръководство, ветерани, легенди, фенове, симпатизанти. И както е казал Левски – богатият помогна с парите, умният с ума, а сиромахът с труда си. И ние няма да спрем до тук, защото наистина имаме високи цели. Бургас ще ги види реализирани!
Важното е да се отбележи, че организацията за мач на Ниво Трета лига беше перфектна. Гостите намериха сектора си нов, почистен, без изхвърлени в него и около него отпадъци, развалени животински отпадъци. И нещо, което вероятно не им е направило впечатление – незнайно защо! Осигурена им беше тоалетна, каквато на Лазур през лятото нямаше. Наредбата за първенствата и турнирите в България  е категорична, че гостите получават места в рамките на до 10 процента от общия капацитет на съоръжението, на което се провежда срещата. Вероятно в клуба Нефтохимик 1962 има достатъчно подготвени хора, които могат да открият параграфа във въпросния нормативен документ. Колко е малък и колко е голям секторът, това не се определя от желанието на който и да е зрител, а от футболните закони, които е добре да се спазват, а не да се тълкуват както ни е угодно. Но самия факт, че запазването на целостта на парапета пред сектора на гостите се преекспонира като някакво невероятно постижение на доброто възпитание ни кара да се замислим. Не е ли най-нормалното нещо да се държим цивилизовано, вместо да го посочваме като успех? Със същият успех можем да се хвалим всеки ден, че не чупим прозорци на сгради и автобуси?
Задържането на публиката на гостите за определен период от време след мача е напълно нормална практика във всеки европейски стадион и град. Вероятно гостите не са наясно с общите мерки за сигурност или пък навиците им са такива, след години наред мачове в Българово и Долно Езерово? За лошото време наистина се извиняваме – но в Бургас по принцип често духа силен и студен вятър, от морското географско положение е.
Искаме да разсеем и други някои внушения, които нямат нищо общо с реалността. Странно е да се мисли, че феновете на другия отбор са спасили Нефтохимик, защото това е поредният клуб с това име в най-новата история. До тук можем да се сетим за онзи, който стана Черноморец (Поморие), и следващият, появил се от Атлетик. Както и актуалният с регистрацията на ПФК Бургас. Последният все още активно работи, докато предишните два със сигурност не са спасени в правния мир.
В тази връзка нека община Бургас да провери къде отиде част от субсидията на заличения клуб сливането на ПФК Бургас и СНЦ ФК Нефтохимик. Общината гласува субсидии на двата клуба за 2015-а година, които през юни се обединиха. Така че единият клуб е прекратил съществуването си и следователно няма право на парично подпомагане. Но това е работа на общината.
Клубът ни вече благодари на полицията за организацията. А ние трудно можем да повярваме, че органите на реда могат да благодарят на група привърженици, които само два дни по-рано извършиха криминален акт, открадвайки пано от стадион Черноморец.
Насаждането на омраза никога не е било приоритет или запазена марка на публиката на Черноморец, напротив – в знак на добра воля пуснахме свободен вход и поканихме целият град да дойде. Защото знаем каква е нашата роля в историята. Надявахме се да бъде оценено подобаващо!
Използваме възможността да поканим бургазлии на всеки един следващ мач на възраждащия се Черноморец!

С уважение Обединен клуб на привържениците на Черноморец (Бургас) – Сините акули

Бургас
26.02.2019 година
Football24.bg използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече в нашата Политика относно бисквитките. Вижте подробности. OK