Фиорентина

ОФИЦИАЛНО: Фиорентина има нов собственик

Италиано-американският магнат Роко Комисо е новият собственик на Фиорентина. Сделката беше финализирана днес и обявена официално, след като във вторник Комисо пристигна в Италия за среща с братята Дела Вале и за подготовка на официалните документи. Сумата, която Дела Вале ще получат е около 170 милиона евро, съобщават медиите в Италия. Състоянието на Комисо е оценявано на 4,5 милиарда долара.

 

"За мен е истинска чест да застана начело на този велик клуб и заедно да продължим неговата славна история. През тези три години, в които се опитвам да придобия клуба, разбрах какво означава Фиорентина за феновете и за града Флоренция, който е известен в цял свят като люлка на италианската история и култура", коментира Комисо.

 

Братята Андреа и Диего Дела Вале поеха Фиорентина в Серия Ц2 след фалита на клуба и ерата Чеки Гори. За 17 години, те стабилизираха клуба икономически, изведоха го участие в Шампионската лига, полуфинал за Лига Европа и утвърдиха сред най-силните в Италия. През последния сезон Фиорентина завърши на 16-о място, като преди последния кръг съществуваше математическа вероятност дори "виолетовите" да изпаднат. 

 

Една от най-сериозните причини за раздялата на брататя Дела Вале с клуба е негативното отношение на феновете, които изразяваха открито несъгласието си с трансферната политика на клуба. 

 

На свой ред новият собственик вече декларира, че е придобил клуба, "не да продава играчи, а да го направи силен и да боеспособен на лидерите в Италия". 

 

Комисо ще направи всичко възможно да задържи в клуба звездата Федерико Киеза, който е оценен на 70 милиона евро, и смятан за трансферна цел №1 на Ювентус и Италия.

 

Очаква се в близките дни Фиорентина да назначи нов спортно-технически директор на мястото на Панталео Корвино. Не е изключено от клуба да си тръгне и наставникът Монтела. Сред имената, които се спрягат за заместники на Монтела са Лучано Спалети, Дженаро Гатузо и Клаудио Раниери.

Football24.bg използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече в нашата Политика относно бисквитките. Вижте подробности. OK