Северозападната Трета лига да бъде от 15 отбора, се надяват в БФС

Северозападна Трета лига да бъде поне с 15 отбора за новия сезон, това се надява секретарят на Зоналния съвет на БФС във Велико Търново Игор Бакьов. Както е известно, Спартак (Плевен) влезе в професионалния футбол, а от там няма изпадащи. От Трета лига в областните групи изпадат Левски (гр. Левски) и Янтра (Полски Тръмбеш). При това положение групата се свива до 13 тима, а засега попълненията се очертават да бъдат две. Почти сигурно е завръщането в дивизията на Янтра 1919 (Габрово) - отбор, който преди една година изпадна. 


През изминалата кампания Янтра 1919 стана категоричен шампион на Габровската областна група. Техният стадион е в нормите, отговаря на условията, а и от клуба гарантират стабилно финансиране. При това положение Габрово отново ще има два отбора в Трета лига, като другият отбор Янтра-Габрово (Габрово) през този сезон завърши на 2-о място. Другият потенциален кандидат е ФК Дреновец от едноименното село, намиращо се на почти еднакво разстояние от Видин, Монтана и Лом. Стадионът в Дреновец е строен по европейска програма, а община Ружинци ще се опита да помогне с финансирането. През изминалия сезон Дреновец завърши на 2-о място във Видинската областна група, на 7 точки от шампиона Ботев (Грамада). Все още се чакат официалните заявки, както от тези два клуба- въпреки проведените предварителни разговори, така и от други тимове. "Наистина ще бъде чудесно, ако има и още кандидати и групата се увеличи до 16 отбора. Но при нас това не е самоцел, защото и другите отбори искат да гостуват при добри условия, на хубави стадиони. Но засега перспективата е Северозападната Трета лига през новия сезон да бъде с 15 отбора, заяви Игор Бакьов. Доста по-комплицирана е ситуацията на Североизток. Там засега отборите са 12, след като има един изпадащ - Волов (Шумен), а Спартак (Варна) и Добруджа си размениха местата във второто и третото ниво на футбола. Желаещите да попълнят групата трябва да внесат заявките си до 30-и юни. "Желаещи отбори има, но нашата идея е да включим клубове, които ще бъдат добре организирани и боеспособни. А също така и готови финансово да посрещнат цялото първенство. Така че тепърва ще решаваме кои отбори да попълнят групата, коментира председателят на ЗС на БФС-Варна Георги Мирчев. Той даде пример с двата нови отбора от миналата година - Устрем (Дончево) и ФК Тополи, които макар и от малки населени места, са успели да изградят стабилни тимове и останали в групата. Съвсем различно е положението в двете Южни трети дивизии, които са съставени от по 18 отбора, а за попълването им винаги се играят квалификации.

Football24.bg използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече в нашата Политика относно бисквитките. Вижте подробности. OK