ЦСКА

Майкъла: Играчите да си намалят заплатите с 50%

Бившият футболист и директор в ЦСКА Георги Илиев-Майкъла говори за "Тема Спорт" относно това как влияе коронавирусът на армейците и генерално на футбола и бизнеса у нас. Самият Илиев има свои фирми и е пряко засегнат от настоящата ситуация.

 

Г-н Илиев, как се справяте в настоящата ситуация с ко-ронавируса и как се отразява на бизнеса ви?

 

- Ситуацията е тежка за всички ни. Това е проверка за народа. Тепърва очакваме и пика на заболяването. В същото време някакви хора си правят скандали около футбола, а футболът в момента е последна грижа. На първо място е оцеляването. Като оцелеят хората, ще оцелее и спортът. Лошото е, че бизнес в момента няма. Чакаме някакви адекватни мерки от правителството. Какво ще се направи за бизнеса, ще има ли субсидии, ще се поемат ли част от заплатите. Хайде ние с 40-50 служители сме среден бизнес. Ами тези с по 20 000 работници? Какво да правят? Няма каква работа да дадем на служителите си в момента. А тези хора как да си изхранват семействата? И да си прода-дем колите - никой не иска да ги купи сега. Докъдето имам възможност, ще плащам на служителите. Но е доста тежко, защото имаме кредити, лизинги... Банките трябва да направят някакво разсрочено плащане, да отложат с няколко месеца вноските, дока-то кризата отмине. Но никой нищо не коментира и не предприема. Няма бизнес без кредити. Не говоря да се отменят плащанията, но да имаме място за дишане. А в момента такова нямаме. Никакви отстъпки не се правят за бизнеса. Затвориха ресторантите, затвориха и хотелите - на мен лично два. Много е тежко, а най-лошото е, че не знаеш какво ще стане утре. 

 

 

Как очаквате ситуацията да повлияе на ЦСКА?

 

- И за ЦСКА положението е много тежко, защото има доста чужденци. Но това е нормално, след като ЦСКА и Левски имат по 15-20 чужденци... Това са заплати, квартири, осигуровки, данъци... Затова вземи по-добре петима чужденци, но да са качествени. А като е криза - да са двама-трима. Ако ЦСКА не играе с успех в евротурнирите и не изкарва пари от тях, тогава какъв е смисълът да имаш толкова много чужденци? В крайна сметка всеки, който дава пари, иска да си върне поне някаква част от тях. Така че ситуацията е доста тежка и за ЦСКА, и за Левски. Почти всички клубове са заплашени от това да закъсат много сериозно. A u ако играчите не поискат сами да си намалят заплатите, тогава става още по-тежко. Защото тях ги интересуват парите, а не ЦСКА. Не ги интересува и че ще се прави стадион. Те искат да напълнят сметката и това е. Аз смятам, че футболистите трябва да си намалят заплатите с 50 процента в настоящата ситуация. Ако обичат ЦСКА - да го направят...

 

Стана ясно, че вече има проект за "Армията", как очаквате да се разбият процесите около стадиона?

 

- Най-вероятно става въпрос за идеен проект. Но щом е съгласувано с кметицата, със спортния министър, с главния архитект - значи няма да има проблеми. Аз съм сигурен, че ще се получат нещата. Ситуацията с ко-ронавируса е трудна, но ще отмине и още отсега трябва да се мисли за бъдещето. Аз смятам, че стадионът е най-важният приоритет пред ЦСКА. Нито купи, нито турнири - "Армията" е номер едно. Другото после.

 

Как е удачно да се процедира с първенството?

 

- Доколкото може - нека се доиграе. Проблем може да има с договорите, особено с чужденците. Ако се отиде на разтрогване с тях, кой знае дали няма да заведат дела. Но най-важното в този момент е здравето на нацията, футболът е съвсем малко звено от държавата.

Football24.bg използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече в нашата Политика относно бисквитките. Вижте подробности. OK