Черно море

Известен спортен журналист празнува рожден ден

Една от големите фигури на футболна Варна и спортната журналистика в България в страната Стефан Янев днес навършва 81 години. Той е роден на 3 април във Варна и започва футболната си кариера в Корабостроител, където играе като централен нападател преди да се квалифицира в халфовата линия с вкус към гола.

 

 

Дебютът му във “А” група е с екипа на градския съперник Спартак на 30 март 1958 година срещу Дунав във Русе(2:2).

 

 

За “соколите” ще изиграе още един мач преди да отбие редовната си военна служба в “Родни Криле” София. Завръщането му във Варна съвпада с формирането на родния клуб Черно море и промените, които се извършват през този период.

 

 

През 1958 година варненските Локомотив и Корабостроител се обединяват под името ДФС Черно море в “Б” група. Година по-късно Ботев Варна се слива с ДФС Черно море в “А” група. Официалният дебют на Стефан Янев с екипа на Черно море е на 29 септември 1959 година срещу Академик Сф. Мач,който ще бъде ознаменуван ис два гола на новия плеймейкър на варненци при победата с 4:1.

 

 

Десетте години с екипа на варненските “моряци” са незабравими за Стефан Янев. В 229 мача отбелязва и 16 гола. Паметни мачове по време на участиe в международнен турнир през 1966 срещу Нотигам, Шефилд и отбелязан гол срещу Ковънтри на “Хайфийлд роуд”.

 

 

Решава да прекрати кариерата си на 30 години, за да посвети живота си на спортна-журналистическа дейност. Последният негов мач е равенството срещу Берое във Варна(0:0) на 8 декември 1969 година. Почти 50 години в спортната журналистика и един живот, отдаден на спорта. Като телевизионен коментатор е отразявал Световните първенства през 1982,1986,1990 и назабравимото американско лято през 1994. В ролята на радиоводещ е коментирал Евро 1996 и Мондиал 1998. Автор и съавтор на 17 книги на спортна тематика,между които и енциклопедичното издание “Футболна Варна”, което запознава читателите с варненските футболните герои и големите спортни събития във града през изминалите години.

 

 

Пред football24.bg големият спортен журналист заяви:

 

 

”Отдадох голяма част от живота си на спорта и като играч, и след това като спортен журналист. Един спортен журналист трябва да има отношение и да обича спорта, който коментира или за който пише. За мен това беше футбола. Като спортен коментатор имах честта да отразявам най-големите спортни форуми - Европейски и Световни първенства. Няма да забравя никога първенството през 1982 във Испания. Като коментатор на БНТ бях във кабина до тази на краля на футбола Пеле, който правеше коментари за бразилската телевизия. Когато телевизионните камери се насочваха към него, публиката изригваше и го поздравяваше, а той ставаше и махаше с ръка. Аз пък имах чувството, че поздравите са предназначени за мен”- спомня си със чувство за хумор Стефан Янев.

Пламен Трендафилов

Football24.bg използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече в нашата Политика относно бисквитките. Вижте подробности. OK