Формула 1: Организаторите на състезанието в Мелбърн разкриха новото оформление на пистата в Албъртпарк

Пистата Алберт Парк в Мелбърн ще претърпи поредица от промени преди тазгодишното Гран при на Австралия във Формула 1. Състезанието, с което обичайно допреди година се откриваше сезона, бе преместено през ноември, като организаторите ще се възползват максимално от отлагането, за да направят някои промени в пистата.

 

Пистата Алберт Парк в Мелбърн замени Аделаида като домакин на Голямата награда на Австралия през 1996 г. и оттогава остава в календара почти без промени. Това е една от пистите, които никога не са били особено лесни за изпреварване, което кара организаторите да направят някои промени, които са планирали да помогнат при състезанията да станат по-атрактивни. Промените обаче не могат зда бъдат много кардинални, защото пистата използва съществуващите градски улициот градската пътна мрежа.

 

Тези работи са включени в подготвеният проект за строителните работи, част от Генералния план на Алберт Парк, както е изложен от местното правителство. Първата фаза от работата вече е завършена, като площта на Питлейна вече е разширена. Следващият етап започва в понеделник, 22 февруари 2021 година, като ще бъдат направени промени и модификации на трасето. Тази работа ще продължи до юли, пкато се планира някои от промените да бъдат възстановени след Голямата награда през 2021 година. Промените включват стеснение на завои №1 и №3, както и пълно преоформление на входа към и премахването изцяло на завой №8.


„Плановета за промени на Питлейна бях поетапно приключени, като свършихме работата преди Коледа, с разширяването му. Този етап е завършени, като дейностите бяха много добре направени и конструирани. Сега правим геометричните промени, като ще положим нова асфалтова смес, съобразена с контактната повърхност в тези зони.  След самото Гран При през ноември ще  премахнем повръхностният слой асфалтова смес, която има по-високо ниво на абразивност от сегашната смес, и е положена още през 1995 година“, каза ИД на Гранда при на Австралия Андрю Уискот пред местното изадине Speedcaffe.

Бисер Тодоров Бисер Тодоров
Главен фоторедактор

Football24.bg използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече в нашата Политика относно бисквитките. Вижте подробности. OK