ЦСКА

ВАР дебютира на "Армията" в неделя

Системата ВАР ще дебютира неофициално на стадион "Българска армия" в неделното домакинство на ЦСКА срещу Етър от 17 часа. Това ще стане при технологичния тест на ФИФА за сертифициране на съоръжението от страна на БФС. В предстоящия 21-и кръг ще бъдат проведени тестове на стадионите на лидера в класирането Лудогорец и втория ЦСКА. В петък това ще стане на "Хювефарма арена", а в неделя и на "Армията". "Първият тест е на 12 март на срещата Лудогорец - Арда. Сертифицираме стадиона - два часа и половина преди мача клубът домакин ще предостави юноши, които по наша инструкция ще разиграят инциденти, които им подадем. Вторият, който ще бъде сертифициран, е "Българска армия" в неделя преди ЦСКА - Етър", поясни членът на Съдийската комисия към БФС и отговорник по въвеждането на ВАР у нас Петър Петров.

 

 

Макар тестовете при лицензирането на стадионите да бъдат преди самите мачове, по време на двубоите екипите ще проведат офлайн репетиции, разбра "Тема Спорт". Това означава, че в мобилните ванове ще следят случващото се на терена, но всичко ще бъде суха тренировка и информация при спорно положение няма да достига до съдийската бригада.

 

"Стартираме с 15 мача в плейофната фаза. ФИФА не иска да има прекъсване. Обучението е приключило на 1 март и съдиите веднага трябва да започнат да практикуват. Сертифицирахме 20 съдии. Имаме и една женска ВАР двойка - с тях ще кандидатстваме за участие на СП в Австралия и Нова Зеландия 2023-а", обясни Петров и добави: "Всички стадиони с изключение на един изпълняват условията".

 

След изборите тестове ще се проведат и на "Лаута" в Пловдив, както и на "Тича" във Варна, а впоследствие последователно до 26-ия кръг ще бъдат сертифицирани всички останали стадиони.

Football24.bg използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече в нашата Политика относно бисквитките. Вижте подробности. OK