Ливърпул

На този ден преди 32 години: Трагедията на Хилзбъро

Днес, 15 април 2021 година, се навършват 32 години от една от най-големите трагедии в света на спорта. 

 

На днешния ден през 1989 година, на стадион „Хилзбъро“ в Англия, 96 привърженици на Ливърпул загубиха животите си. 

 

Полуфинала за Купата на Англия между отборите Нотингам Форест и Ливърпул беше прекъснат 6 минути след първия съдийски сигнал. Голяма част от феновете на "мърсисайдци" са притиснати в оградата на сектора, в който са настанени. Десетки от тях прескачат загражденията и нахлуват на терена. За мнозина обаче е късно.

 

Полицията решава да отвори изход С. Когато това става, огромна тълпа нахлува в стадиона и се насочва към централно разположените сектори 3 и 4. Феновете най-отпред са притиснати към 4-метровата ограда, но освен тях никой друг не забелязва какво се случва. Между отделните сектори е имало здрави стоманени прегради за предпазване от хулигански прояви.

 

На стадиона загиват 94 човека – мъже, жени, деца, а други двама намират смъртта си по-късно от раните си.

 

В началото са обвинени феновете на Ливърпул, които препълват трибуната „Лепингс лейн“, но през 2012-та година бяха разсекретени всички документи по случая, след което стана ясно, че вината за нещастието е изцяло на полицията.

 

На 26 април 2016 година съдът окончателно присъди, че феновете на Ливърпул нямат никаква вина за случилото се.

 

Football24.bg използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече в нашата Политика относно бисквитките. Вижте подробности. OK