Реал Мадрид

Флорентино Перес: Искаме да спасим футбола! От УЕФА няма как да ни спрат

Президентът на Реал Мадрид Флорентино Перес даде обширно интервю и отговори на въпросите, свързани със създаването на европейската Суперлига.

 

"Големите клубове от Англия, Италия и Испания трябваше да намерят решение как да се справят с тежката ситуация, в която попаднаха заради пандемията от коронавирус. Европейската асоциация на клубовете твърди, че сме загубили около 5 милиарда евро, което е много неприятно. Ние (Реал М - б.р.) имахме бюджет от 800 млн. евро в началото на миналия сезон, а завършихме със 700 млн. През настоящата кампания от 900 млн. да видим дали ще стигнем до 600 млн. За два сезона сме загубили 400 млн. евро", каза Перес. 

 

"Когато не получаваш никакви приходи извън телевизионните права, най-добрият начин да получиш повече средства е да играеш по-голям брой атрактивни мачове. Това е основната причина да стигнем до решението, че вместо да играем мачове от Шампионската лига през седмицата, ще създадем Суперлига и ще ограничим загубите." 

 

"Трябваше да направим нещо. Футболът е единственият глобален спорт. А тези 12 клуба имат фенове по всички точки на света. Това няма да е лига на богатите, а лига, която ще спаси футбола. Не е вярно, че искаме богатите да станат по-богати, а бедните - още по-бедни. Утре с Жоан Лапорта (президентът на Барселона - б.р.) ще обясним как смятаме да спасим малките клубове, защото в противен случай футболът ще изчезне", заяви Перес. 

 

"Президентът на УЕФА Александър Чеферин не може да си позволи да отправя обиди, както направи с Андреа Аниели. Това е осъдително. УЕФА трябва да се промени. Не искаме президент, който да обижда хората. Искаме прозрачност." 

 

"Не сме канили ПСЖ в Суперлигата на този етап, нито двата немски тима Байерн Мюнхен и Борусия Дортмунд. Не знам защо някои казват, че това ще е краят на вътрешните първенства. Никой със здрав разум не иска подобно нещо. Това, което ще ни донесе големи приходи, са 15 сигурни участника в турнира, които играят помежду си всяка седмица. Да вземем за пример баскетбола. Ние играем в испанската Лига Ендеса и в Евролигата. Никой няма нищо против. Защо Суперлигата във футбола да е по-лоша?" 

 

"Няма как да ни изхвърлят нито от Шампионската лига, нито от Ла Лига. Защитени сме и футболистите трябва да останат спокойни, защото заплахите, че няма да играят за националните отбор, няма да се осъществят. УЕФА няма положителен имидж, липсва прозрачност. Те представиха един проект за Шампионката лига, който никой не разбра. Той трябва да влезе в сила от 2024 години, но дотогава ние ще сме мъртви! Има клубове, които загубиха стотици милиони", каза още президентът на Реал Мадрид. 

 

"Искаме да започнем възможно най-скоро. Ще проведем разговори с УЕФА и ФИФА, не виждам защо те са ядосани. УЕФА разработи нов формат, който, първо, не разбирам, и второ, не гарантира необходимите приходи за спасяването на футбола. Когато казвам, че ще спасим футбола, имам предвид да спасим всички, така че поне в следващите 20 години да сме спокойни. Ситуацията е много драматична. Вярваме, че този формат може да помогне на играта, както Купата на европейските шампиони го направи през 50-те", заяви Перес. 

Football24.bg използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече в нашата Политика относно бисквитките. Вижте подробности. OK