Кюстендил (Кюстендил)

Нов клуб разбуни духовете в Кюстендил

От десетина години за футбола в Кюстендил почти не се споменаваше, въпреки че в югозападния град жадуват за най-популярната игра. Общинското ръководство дори стегна стадион „Осогово", на който някога се препъваха грандовете и той домакинства мачове от „А" група. Само че в тях се изявяваха Миньор (Перник) и Пирин (Благоевград), а не местният Велбъжд.

 

Той се представя с променлив успех в Югозападната „В" група, но е твърде далеч от лидерите и завръщане в професионалния футбол не се задава. Усилията на съдия Радев и адвокат Станчев, които са основните движещи сили в проекта, трудно могат да дадат търсения резултат, без по-сериозната подкрепа на стабилен спонсор. Много по-сериозни инвеститори с години не могат да изпълнят целите си и да почувстват удовлетворение.

 

Малко преди Коледа обаче духовете под Хисарлъка бяха разбунени от една скромно отразена в националните медии пресконференция. На нея бе съобщено, че отбор от града си поставя за цел място в Западната "Б" група и създаване на модерна детско-юношеска школа. Тези амбиции привлякоха за каузата на местния футбол и бившия треньор на Локо (Пд) и асистент на специалисти като Димитър Димитров-Херо, Едуард Еданосян и Миодраг Йешич Иван Маринов.

 

Маслара повече от година е без работа, след като напусна втородивизионния Брестник и вместо да приеме оферти като тази на Спартак (Вн), предпочете да се заеме сериозно с откриването на новия Илиян Стоянов, който от „Осогово" да стигне и до националния отбор. Именно утвърденият треньор ще води представителния тим и ще бъде шеф на академията. ФК Кюстендил вече има уверението на общината, че ще получи равни условия с Велбъжд и ще ползва базите в града, за да реализира намеренията си. Финансовият гръб на проекта са бизнесмените Светослав Григоров и Даниел Костадинов. Първият от тях е поставил основите на клуба преди три години .

 

От тогава лидер в регионалната група „Осогово". Освен това ФК Кюстендил разполага и с детски отбор, но сега стремежът е за попълване на отбори във всички възрастови групи. Треньори във вече структуриращата се школа ще бъдат познатите на местните фенове Красимир Петков-Пинко и Пламен Петров-Бързака. „Средствата са осигурени. Съжалявам, че не стана планираното обединение с ФК Бузлуджа, но причините не са в нас, а в поведението на г-н Велинов", каза Даниел Костадинов. Той е кюстендилец, собственик на две строителни фирми в София. „От 10 години в Кюстендил не се прави футбол, а се имитира футболна заетост. До две години и половина ще влезем в „Б" група. От доста време Кюстендил няма отбор, който да радва хората.

 

На стадиона идват един файтон фенове и това няма как да ме радва като бивш футболист и треньор", коментира Маслара. Това, че не става въпрос само за голи приказки, се доказва от факта, че за децата, които решат да се запишат в школата на ФК Кюстендил, вече е осигурена пълна екипировка на стойност 30 000 лева. „За година и половина ще направим школа, която да се конкурира не със Студена, а със софийските отбори и тези от Благоевград. Няма да крадем деца и няма да кажем лоша дума срещу другите два футболни клуба. Нека всеки сам избере къде да тренира. Ние ще се доказваме с работата си, а няма да гледаме на децата като на петнайсетолевки", заяви Иван Маринов. Отборите от школата ще започнат участие в следващото първенство 2012/2013 г., като до лятото ще подготвят деца, които не са в други отбори.

 

Освен Велбъжд местните таланти работят и в споменатия вече ФК Бузлуджа. Условията и резултатите и на двете места са конкурентни само на местно ниво, въпреки че момче от Велбъжд тази година замина за Италия, където ще се присъедини към връстниците си в Интер. Точно по тази линия на конкуренция вече възникват различни противоречия във футболните среди на Кюстендил.

 

Въпросът не са ли много три клуба за този малък град, е съвсем основателен. Ясно е, че особено в настоящата криза само консолидация на сили и средства ще даде резултат. Някой от функционерите вече усещат ролята на обединител, която изпълнява може би най-известната футболна личност в града Емил Наков. Неговото ангажиране с някой от проектите със сигурност ще даде предимство.

 

Людмил Христов, в-к "Меридиан Мач"

Football24.bg използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече в нашата Политика относно бисквитките. Вижте подробности. OK