Академик (Сф)

Окончателно: "Б" група с 15 отбора, Академик остава без лиценз

Окончателният състав на единната "Б" група за сезон 2012/2013 няма да стане ясен днес (б.р. вчера), тъй като Лицензионната комисия даде още време на отбори, които имат проблеми с документацията. Новият краен срок е идния вторник - 19-и юни.

"Окончателният състав на единната "Б" група ще бъде обявен във вторник. Има още някои неясноти около определени отбори, които трябва да проверим, заяви за БТА Красин Кръстев, мениджър по лицензирането на БФС. Под сериозен въпрос е участието на Бдин (Видин) и най-вероятно на този отбор ще бъде отказан лиценз.

Финансови искове от частни субекти - основно хотелски комплекси, са постъпили в БФС, а никой от Бдин не е реагирал да ги изплати. Отдавна е ясно, че Академик (София) и Черноморец (Поморие) не получават лиценз. Сливен е отборът, за който може да има зелена светлина идния вторник и да бъде допуснат до участие в професионалния футбол, ако изпълни последните изисквания. Също доста тежка е ситуацията с отбора на Видима-Раковски, срещу когото има редица жалби от играчи.
Някои от футболистите, които играха през изминалия сезон в "А" група, не са получавали суми от Нова година насам.

Два от новите членове на "Б" група - Спартак 1919 (Плевен) и Шумен 2010, нямат проблеми със задължения, тъй като идват от аматьорския футбол. Те със сигурност започват във втора дивизия, въпросът е дали ремонтът на техните стадиони ще приключи навреме. В най-добрия случай новата единна "Б" група ще стартира с 15 отбора, а ако Сливен и Видима-Раковски не получат лиценз - с 13. Три клуба, които пък в момента са в "Б" група, са внесли предложение до изпълкома на БФС от следващия сезон да бъде променено правилото за изпадащите от "Б" група в аматьорската трета дивизия.

Предложението е изпаднал отбор да запазва мястото си в професионалния футбол, ако спасил се по класиране отбор не получи лиценз. Така процедират в швейцарската и във френската професионална лига, като така се стимулират клубовете да изграждат структурата си и да спазват финансовия феърплей.

Football24.bg използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече в нашата Политика относно бисквитките. Вижте подробности. OK