Беласица Хебър (Пз) Родопа

Блогът на Веселин Георгиев: В търсене на изгубената футболна карта на България (Част 2)

Българският футбол е интересен феномен - днес го има, утре го няма. Всяка година на футболната карта се появяват нови отбори, стари изчезват. Новите изгряват толкова скоростно и ярко на футболния небосклон, че изглежда като детска игра да станат шампиони за отрицателно време. Старите също са бързи - залязват толкова скоростно, че след няколко месеца вече са потънали единствено в небитието на футболните статистики.

 

В тази втора част ще обърна внимание на забравените отбори от Южна България. Поради големия интерес и множеството въпроси - трябва да отбележа, че напълно умишлено тази обиколка не се спира на славните родни тимове, които днес играят в третия ни футболен ешелон ("В" група). Тук си спомняме за тимовете, които са оставили трайна следа във футбола ни, а днес или не съществуват или ритат в областните групи.


След като минахме през Габрово, прехвърляме Балкана и спираме в Пазарджик. Няма фен на българския футбол, който да не е чувал за местния Хебър и неговите верни привърженици.

 

Хебър е основан през далечната 1918 година под името Ботев (Пазарджик). След това носи още имената Спартак, Чавдар, Динамо, Марица, Бенковски и отново Ботев. 15-хилядният стадион "Георги Бенковски" е приемал знаменити мачове срещу Левски и ЦСКА, като победата често остава при домакините.

 

Участията на Хебър в "А" група са три, но са в сравнителното по-новата ни футболна история - първото е през 1989 година. Преди това тимът на Пазарджик е играл цели 32 сезона в "Б" група. През миналия сезон се стигна до парадокс - имаше не един, а два отбора с името Хебър, но и двата клуба бързо се запътиха по пътя на нищетата и тоталното изчезване от футболната карта на България. И днес обаче има кой да помни Хебър! Клубът е един от малкото, които имат фен сайт, а нямат отбор в нито едно ниво на родния футбол.


Следващата ни спирка е в красивия Смолян. Въпреки че има само две участия в "А" група, местният Родопа съществува от 1927 година (доста преди ЦСКА например). След 1944 Родопа участва активно в спортния живот на региона - тимът преминава няколко пъти от трета във втора лига и обратно.

През сезон 2001/2002 идва футболният ренесанс на Смолян, когато тимът влиза в "Б", а след това и в "А" група. През сезон 2003/2004 пък Родопа записва 9-то място в елита. След отпадането си за една година Родопа отново се връща при майсторите през сезон 2006/2007. Той обаче се оказва последен за отбора не само в "А" група, а и на футболната карта на България. В момента Родопа се състезава в местната областна група.


А какво се случи с Беласица? Животът и смъртта на този отбор са пропити с много мистерия и истории с криминален привкус. Бела, както я знаят феновете от стадион "Цар Самуил", е основана през 1920 година.

 

До 1980 обаче отборът остава в сянката на други силни тимове от Югозапада като Велбъжд, Пирин и Марек и не намира място в "А" група. След това следва поредица от успехи, включващи и полуфинал в турнира за Купата на България (1981). Краят обаче е тъжен! Местният бизнесмен Костадин Хаджииванов поема "комитите", вкарва ги в "А" група, в която стига до 6-то място.

След това по незнайни причини се оттегля и Бела полита надолу към пропастта, за да се стигне до тази година, в която клубът тотално е заличен и участва единствено в селските групи. В момента Хаджииванов, по-известен като Коце Маца, се издирва от Интерпол за черно тото.

 

To be continued...

 

Още от автора

За коментари, забележки и предложения:

veselin.georgiev@football24.bg

Football24.bg използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече в нашата Политика относно бисквитките. Вижте подробности. OK