Хелас Верона

Футболен клуб Верона е създаден през 1903 година. Името "Хелас" идва от студентите, които създали клуба. Те били възпитаници на класическа гимназия, в която изучавали старинни езици, а думата "Хелас" е гръцка и обозначава името на държавата.


Възходът на Хелас Верона идва в средата на 80-те година, когато тимът от града на Ромео и Жулиета печели Скудетото през сезон 1984-1985, година преди това "жълто-сините" участват за първи път в европейските турнири, но тогава са елиминирани от австрийският Щурм още в първи кръг. През 1988 година отборът достига до 1/4-финал в Купата на Уефа, което е и най-голямото постижение на клуба.

Отборът ще изиграе местно дерби с другият тим от Верона Киево след 11-годишно прекъсване. Двубоят е по-известен като "Дерби дела Скала". "Скала" е името на известна от средновековието веронска фамилия изиграла значителна роля за израстването на Верона, като търговски център.

Football24.bg използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече в нашата Политика относно бисквитките. Вижте подробности. OK