Раковски

ФК Марица е създаден  на 20 септември 1921 година като спортен клуб Марица. За негов председател е избран Кръстьо Милков и клубът е регистриран в Пловдивския окръжен съд.


Най-голяма заслуга за появата на СК Марица, трябва да отдадем на Янко Ат. Рашков, който предлага името, цветовете на клуба (жълт и син), като жълтият цвят олицетворява плодородието на Тракия, а синият - тихите води на река Марица.  Рашков е и първият председател на настоятелството към СК Марица.


ФК Марица има 29 участия в "Б"  група и 3 сезона в "А" група, един полуфинал за националната купа през 1997 година и два плейофа за влизане в групата на майсторите, за съжаление без успех.
Най-интересен момент в историята на ФК Марица е, че от 12 февруари 1939 година клубът има нотариален акт за терена ,където и в момента се състезава футболен клуб Марица.
ФК Марица е c традиции най-вече в детско-юношеския футбол, където има многобройни отличия на ниво републикански първенства, купа България, турнири за юноши и деца на местно и международно ниво.
Детско-юношеската школа е всепризнат инкубатор не само за попълнения на представителния отбор, но и национално  ниво. Възпитаници на Марица са носителят на Златната топка Христо Стоичков, национални състезатели като Динко Дерменджиев-Чико, Георти Попов-Тумбето, Георги Георгиев-Гецата, Костадин Видолов, Петър Курдов, Красимир Чомаков, Румен Христов, Александър Александров, Асен Николов, Красимир Димитров и по-младото поколение Йордан Тодоров, Марчо Дафчев, Георги Христов и Валери Домовчийски.
През последните 10 години ФК Марица има периоди на спадове и възходи. Трябва да се отбележи периодът от  1994 до 1997 година - с президент Юли Попов, когато ФК Марица бе образец за феърплей.


От 4 август 2003 година за ФК Марица отново се заговори с голямо уважение като за президент бе избран Рангел Берберов и вицепрезидент З.Запрянов.
Отборът показа много добри игри в мачовете и малко не достигна на тима за промоция през 2006 година в елита, когато загуби в Севлиево баража срещу Конелиано.
Абициите на клуба обаче не спират дотук. Президентът Рангел Берберов, който е и основен спонсор на отбора, има по-големи цели, не само за представителния отбор, но и в ДЮШ.
Всички тренъори в школата на ФК Марица притежават лиценз, според изискванията на УЕФА за работа в системата на БФС.
Изпълнителен директор и шеф на детско-юношеската школа на Марица е известният футболисхп в близкото минало Георги Фиданов. С неговите амбиции и амбициите на треньорите,  школата е жадна за много успехи.


Мъжкият представителен отбор и цялата ДЮШ от миналата година е екипирана от италианската фирма "Роял’’, Анкона, с официални тренировъчни екипи, футболни топки, сакове, анцузи и др.


Работи се за подобряване на тренировъчната база на ДЮШ , на терена в село Войводиново, който е официален за школата, фитнес център, интернет зала, видео център,общежитие за ДЮШ и нови съблекални.

Football24.bg използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече в нашата Политика относно бисквитките. Вижте подробности. OK