Дженоа

Дженоа е най - старият професионален футболен клуб в Италия. Атлетическата и крикет секцията на тима са основани през 1893 година, а футболната на 10 Април 1897 година, през същата година, в която се разрешава и на италиански граждани да членуват и участват в спортното дружество. Като много други клубове на Апенините и Дженоа е основан от англичани.

 

Отбора е седемкратен шампион на Италия, първата си титла "грифоните" печелят през 1898 година, а последната през сезон 1923 - 1924 година. Макар и далече във времето Дженоа са
четвъртият най - титулуван отбор и се нареждат зад Ювентус, Милан и Интер.

 

Във витрината си "грифоните" имат и една Купа на Италия спечелена през сезон 1935/1936.

 

Голямото градско дерби със Сампдория наречено още "Дерби дела Лантерна" или дебрито на "светлината" винаги носи страсти, още повече, че по времето на диктаторският режим на Бенито Мусолини Дженоа са били фаворизиран отбор, докато този на Сампдория е бил репресиран по всевъзможни начини.

 

Цветовете на тима идват от англичаните създали спортното дружество, като първоначалните екипе на Дженоа са съвпадали с тези на английския национален отбор. През 10-те години на 20-ти век екипите са сменени на сегашните червено-синьо рае. Емблемата, която е златист "грифон" е взета от герба на града.

Football24.bg използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече в нашата Политика относно бисквитките. Вижте подробности. OK