23/05/2024
efbet ЛигаВсички новини

Аспарух Никодимов: В ЦСКА всичко е обърнато на обратно

Аспарух Никодимов: В ЦСКА всичко е обърнато на обратно, Football24.bg

Какъв е смисълът от 11 чужденци, когато губиш от борещия се за оцеляване Пирин

Аспарух НИКОДИМОВ

ЦСКА загуби и от Пирин на националния стадион и показа, че победата над Левски в предишния кръг е била много повече плод на случайност и резултат от слабото представяне на вечния съперник, отколкото началото на силна серия от червените. Състоянието на отбора е плачевно. Той се намира в една от най-ниските си точки в последните години и за това отговорност носят всички в клуба. Не е най-важната историческата загуба от Пирин или дали тимът ще се класира на финал за Купата на България. Проблемът е, че цялостният авторитет на този клуб става все по-малък. Язък, че се прави нов стадион, ако на него ще се играе такъв футбол. И то без нито един българин в титулярния състав! Какъв е смисълът да започнеш с 11 чужденци, ако ще загубиш от борещия се за оцеляване Пирин. Колко слаба е детско-юношеската школа, че да няма поне един българин на терена при домакинство на съперник от дъното на класирането? И какво е качеството на въпросните чужденци, които записват първа загуба в съперничество, започнало преди повече от 50 години? От години е очевидно, че отношението към българските и чуждестранните футболисти в ЦСКА е различно, но наистина е непонятно как може родни играчи да бъдат пренебрегвани за сметка на толкова слаби иностранци.

Всеки път повтарям, че в отбора няма нужната класа, а явно и треньорът няма никакви идеи как да изстиска поне наличния потенциал. Както през миналия сезон правеше Саша Илич например. Нестор Ел Маестро, когото, колкото и да ми се иска, не мога да нарека колега, не е симпатичен на цялата футболна общественост, включително и на мен. А резултатите му сочат, че и в професионален план не го бива особено. Историята показва, че ЦСКА е най-силен, когато начело има наставници, които знаят какво означава клубът. А това най-често са българи. Любо Пенев не го харесват футболисти и ръководители, защото ги държи здраво за гушата и има изисквания нещата да се случват както трябва, професионално. Така, както приляга на марката ЦСКА. И абсурдното е, че това му пречи на „Армията“. Помним как бе махнат последния път.

А сега този Нестор тръгнал да се оплаква от негативизма към отбора. Най-нормалното нещо е при подобни резултати да се иска оставката на треньора на ЦСКА. Критичното мислене е част от идентичността на този клуб и който не го осъзнава, не трябва да доближава червената съблекалня.

Решението е едно и е свързано с голямата метла. Нужна е нова структура и организация в клуба за поставяне на основите на наистина силен отбор. Всичко друго е самозалъгване и завършва с второ-трето място в края на всеки сезон. Лошото е, че не се вижда да се търсят генерални и кардинални мерки от ръководителите в ЦСКА. Ако трябва, може да викнат някои ветерани, специалисти, да се проведат две-три, повече срещи. Да се чуят мнения, съвети. Вместо това в ЦСКА се върви със задника напред. Всичко се прави наобратно спрямо това, което трябва, и е адекватно да се случва. И резултатите са налице…

Коментирай

Този сайт използва бисквитки. Ако желаете да прочете повече и да промените своите настройки вижте повече Приемам Прочети повече

P